Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какви подложки могат да се поставят върху подово отопление?

19 юли 2022 10:06, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди около 1 година, брой четения: 649
Подложка за подово отопление

Панелите за подово отопление все по-смело изместват останалите решения на пазара. Искате ли да знаете предимствата им и как да се грижите за тях? Да видим каква основа и подложка за подово отопление ще ви подхождат най-добре.

 

Подложка за подово отопление - добра идея ли е?

За да монтирате панели за подово отопление, трябва да закупите специално проектирани такива. Защо е така? Под въздействието на подово отопление материалът постоянно се свива и разширява. Подовите подложки, които не са адаптирани към такива условия, бързо ще се влошат - може да се появят издутини на пода или празнини между отделните елементи.

Чрез закупуването на специално адаптирана подложка за подово отопление ще избегнете много проблеми, произтичащи от несъответствието между материала и системата, а подът ще остане в добро състояние за много дълго време. Самите панели за подово отопление не се различават външно от стандартните модели, които не са подходящи за подово отопление - става въпрос за техните свойства. За да сте сигурни, проверете при производителя дали даден модел е подходящ за монтаж с подово отопление.

 

Какви панели могат да се поставят върху подово отопление?

Когато избирате панели за подово отопление, трябва да обърнете най-голямо внимание на коефициента на топлопреминаване. Това е параметър, който определя колко добре материалът отдава топлина на околната среда. Колкото по-ниска е стойността на коефициента на топлопреминаване, толкова по-ефективно ще отделят топлина панелите Максималната стойност на параметъра трябва да бъде приблизително 0,15 m2 * K / W. Трябва да обърнете внимание и на дебелината на самите елементи. По-дебелите модели са по-ценени - те са по-издръжливи от по-тънките.

В допълнение към горните свойства, обърнете внимание и на вида на модела, който ви интересува. Основно можем да разграничим дървени, винилови и ламинирани панели. Дървените панели са най-класическият вариант, но трябва да помислите за закупуването им, когато температурата в помещението може да е твърде висока или нейните колебания. Под въздействието на такива фактори дървото може да изсъхне и да се свие, което ще влоши състоянието му и ще изисква подмяна.

Друг вид са виниловите плоскости от фибростъкло и PVC. Те са добър топлопроводник и имат оптимален коефициент на проникване. Освен това са издръжливи - може ги поддържат в отлично състояние в продължение на много години. Последният описан вид са ламинирани панели, изработени от HDF плоскости, допълнително закрепени със смола и ламинат. Те са добро решение при използване на водно подово отопление, тъй като издържат добре на температурни колебания.

 

Подходяща подложка между панелите и подовата настилка

Какво да поставите под панелите за подово отопление? Това зависи преди всичко от вида на избрания от вас материал и свойствата му. Както и при избора на панели за подово отопление, най-важният фактор е декларираният коефициент на топлопреминаване. Когато обмисляте коя подложка за подово отопление да изберете, уверете се, че стойността на горния коефициент е възможно най-ниска.

 

Долният слой е елемент, който има директен контакт със самата подова настилка – потенциално може най-много да намали нейната ефективност. Важна е и дебелината на самата основа. За разлика от панелите, не се изисква висока якост, така че избраната подложка за панелите за подово отопление трябва да бъде възможно най-тънка. Добрата основа за панели се характеризира с висока плътност на материала, като същевременно се поддържа малка дебелина (което е желателно при този тип инсталации).

Друг не по-малко важен аспект при избора на подложка е нейното съобразяване с вида на отоплението. Пример е подложка, която ще работи добре с водно отопление, но не непременно и с електрическо или въздушно отопление. С водна инсталация ще работи коркова или кварцова подложка, която не само ще пренася топлината без големи загуби към панелите, но и ще заглуши пода, като ще повлияе положително на комфорта.