Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Как да изберем климатик според площта на стаята

19 юли 2022 14:15, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди около 1 година, брой четения: 632
Климатик

Някога климатикът беше лукс, но сега се превърна в жизнена необходимост и истински спасител за обитателите на бетонната джунгла. Но за да изпълнява ефективно задълженията си, е необходимо да му се осигурят подходящи условия.

За ефективната работа на климатика трябва да се спазват няколко условия и фактора. Например, изборът на устройство не само въз основа на неговите маркетингови функции и възможности, но и според основните електрически характеристики. Ето защо, на първо място, трябва да обърнете внимание на:

 

1. клас климатик

2. ефективно изпълнение

3. характеристики на помещението

Тук принципът "Добре! И така ще стане!" няма да работи. За да подобрите нивото на комфорт, първо трябва да подобрите качеството на живот на вашия климатик.

 

Класове климатици

Когато говорим за клас на един климатик, имаме предвид неговата производителност или охладителен капацитет в kW. Разбира се, има и друг клас - КПД, което се изчислява в ERR и се шифрира с латински букви и плюсове. Колкото по-висока е буквата в азбуката, толкова по-енергийно ефективен е климатикът. Например, моделите с индекс "A" имат индекс на ефективност над 3 ERR. В същото време моделите A +++ могат да се похвалят със стойност от 8 ERR и по-висока. При това ниво на енергийна ефективност климатикът консумира и произвежда почти еднакво количество енергия. Естествено е невъзможно да се постигне ефективност, равна на 100%, така че A +++ остава максимумът, който може да бъде изстискан от съвременните сплит системи с инверторен двигател.

 

Да се ​​върнем към класовете по изпълнение. Основната характеристика на климатика е неговата охлаждаща способност. Колкото по-висок е, толкова по-мощна и продуктивна е системата в режим на снежинка. Тази характеристика се нарича BTU (Британска термична единица) и се използва в почти всички страни по света. А 1000 BTU е 1,06 килоджаула или 0,3 вата. Следователно 7000 BTU съответстват на приблизително 2 kW мощност. Има няколко такива стойности:

 

5 - 5000 BTU / h (1,6 kW);

7 - 7000 BTU / h (2 kW);

9 - 9000 BTU / h (2,6 kW);

12 - 12 000 BTU / h (3,5 kW);

13 - 13 000 BTU / h (3,7 kW);

14 - 14 000 BTU / h (4 kW);

18 - 18 000 BTU / h (5,2 kW);

24 - 24 000 BTU / h (7 kW);

30 - 30 000 BTU / h (8 kW).

В съответствие с тези цифри климатиците имат "народни" имена - "петица", "седмица", "девятка" и т.н. Затова в магазина обикновено ни казват - за спалнята ще ви е достатъчно "седмица", а за голямата стая вземете "девятка", тя е видимо по-мощна. Това обаче е само пример и за точно изчисляване на мощността на климатика е необходимо да се извършат прости изчисления. Минутка математика - целогодишен комфорт.

 

Изчисляване на мощността

BTU е универсална стойност на производителността, така че е по-добре да използвате тази стойност за изчисляване на максималната мощност на устройствата, вместо да разчитате на kW. Например, два климатика от типа "седмица" могат леко да се различават по отношение на мощността в kW - единият модел произвежда 2 kW студ, а другият 2,1 kW. В същото време и двете отговарят на стандарта BTU 7000.

 

Защо не трябва да грешите

Мощността на климатика зависи от качеството на компонентите, което означава, че се отразява на цената на крайния продукт. Колкото повече BTU, толкова по-скъп е климатът . Поради тази причина мнозина се опитват да спестят пари и да изберат климатик според долната граница на мощността - имате нужда от 12 000, но те вземат 9000. Това понякога се аргументира с ползите при използването му: по-слабо означава по-икономично и „ яде” по-малко. Но има и обратната ситуация, когато купувачът избира оборудване с голям марж, вярвайки, че е по-лесно за мощно устройство да работи, така че няма да се „напряга“. И в първия, и във втория случай потребителите грешат.

 

Повече не е по-добре

Съвременните климатици се делят на два вида: On/Off и инверторни. При устройства от тип On/Off, неправилният избор на мощност може да причини често включване и изключване на компресора, а така оборудването често се поврежда. Освен това, когато двигателят и другата електроника са включени, климатикът консумира повишено количество ток, така че в мрежата постоянно ще има силни спадове. Това е вредно за другите домакински уреди. Проблемът може да бъде частично решен чрез закупуване на инверторна система.

 

Плащане за мощност. Дори ако не вземете предвид другите недостатъци, тогава надплащането за неизползвани киловати мощност ще бъде безсмислено.

При охлаждане, ако климатикът има твърде голяма мощност и стаята е много малка, тогава системата може да се „преохлади“ - радиаторът на вътрешното тяло ще започне да изстива и постепенно ще се превърне в парче лед, което може да предизвика счупване.

 

По-малко е по-лошо

Ако при прекалено мощния климатик проблемът е в честото включване, то при слабия климатик е точно обратното – слабият климатик ще работи без да спира. Сплит системата има сензори, които регулират работата на уреда. Ако стайната температура не спадне до зададеното от потребителя ниво, климатичната система ще работи, докато сензорите усетят студ. Въпреки че те никога няма да го усетят, защото мощността на системата не е достатъчна, за да охлади помещението.

Резултатът ще бъде:

- Повишена консумация на енергия;

- Бързо износване;

- Недостатъчно охлаждане.

Инсталирането и работата на такава система е безсмислено - електричеството отива в пещта на компресора, но това не е достатъчно, за да охлади помещението и да поддържа комфортна температура в него. Порочен кръг.

 

Шум от домакински уреди

Изборът на мощност е основният критерий при закупуване на домашна електроника. Но не забравяйте, че домакинските уреди могат не само да създадат комфорт и удобство, но и често нарушават тишината и спокойствието със собственото си ниво на шум. Това е важен аспект, който също е желателно да проучите, преди да направите своя избор.

 

Естествено, колкото по-висока е мощността на устройството, толкова повече „звуци“ издава оборудването. Но дори различни модели климатични системи с еднаква мощност могат да създадат различни нива на шум. При избора на техника на тази основа е необходимо да се определи режимът на работа. Например, ако е климатик за трапезария или климатик за спалня. В първия случай обръщаме внимание на модели с минимално ниво на шум и функции като „WindFree“. Във втория се фокусираме върху цената при подходящо ниво на мощност в BTU.