Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Местният парламент гласува новата програма за ин витро процедурите и изменение на бюджета

26 юли 2022 14:18, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди около 1 година, брой четения: 424
Predstoqshta sesiq

Общо 40 точки са включени в дневния ред на предстоящата този четвъртък-28 юли, сесия на местния парламент в Сливен. По този повод днес се състоя обичайната пресконференция на председателя на общинския съвет Димитър Митев. На нея присъстваха още зам.-председателят Веселина Тонева и общинските съветници - Соня Келеведжиева и Момчил Пантелеев.

По отношение на предстоящата сесия Митев открои няколко акцента, сред които - приемане на новата програма за ин витро процедурите, актуализация на бюджета, както и промяна в съставите на обществените комисии за избор на носителите на наградите на Община Сливен – „Добри Чинтулов“, „Д-р Иван Селимински“, „Добри Желязков“ и „Милосърдие“.

Относно предложеното изменение на бюджета Димитър Митев конкретизира, че то е свързано предимно с разходи. Те предвиждат Община Сливен да отпусне средства в размер на близо 37 хил. лв. за откриване на общински център за подкрепа за личностно развитие – астрономическа обсерватория в Сливен. Средства ще бъдат отпуснати и за изграждане на система за видеонаблюдение в Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост – селище „Качулка“, на територията на Общинския пазар. Ще бъде осигурено и необходимото финансиране за ремонта на площада в село Селиминово и други дейности в село Гергевец.

На заседанието в четвъртък предстои да бъде гласувана отмяна на правилника за организацията и реда на работа на Общински фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Сливен. В тази връзка Митев подчерта, че това по никакъв начин няма да наруши дейността на ин витро фонда. Основната цел е да бъдат приети нови правила, които да са в синхрон с националното законодателство.

Местният парламент ще гласува и отчетите за изпълнението на общинския бюджет за 2021 г. и за дейността на местния парламент и постоянните му комисии за първото шестмесечие на 2022 г.

Сред предложенията от дневния ред попадат още включване на няколко училища и детски градини от община Сливен в списъка на защитените и средищните детски градини и училища за учебната 2022/2023 г. По думите на зам.-председателя на общинския съвет Веселина Тонева това са - Основно училище ,,Васил Левски”, с. Стара река и Основно училище „Хаджи Димитър”, с. Бяла, ДГ „Здравец” - гр. Кермен, ОУ ,,Св. Климент Охридски”, с. Блатец, ОУ ,,Хаджи Димитър”, с. Бяла, ОУ ,,Найден Геров”, с. Гавраилово, ,,ОУ ,,Христо Смирненски” - гр. Кермен, ОУ ,,Христо Ботев”, с. Самуилово, ОУ ,,Васил Левски”, с. Стара река, ОУ ,,Св. Паисий Хилендарски”, с. Тополчане и ОУ ,,Св. св. Кирил и Методий” - гр. Сливен. С решение на общинския съвет предстои да бъдат утвърдени и съществуващите слети паралелки, чийто брой ученици е под минимално установения и промяна в групите в детски градини за учебната 2022/2023 г.

Димитър Митев информира, че към момента са постъпили две допълнителни предложения. С едното се упълномощава кметът Стефан Радев да подпише запис на заповед за авансово плащане по проект „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“, финансиран по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество”. Проектът се изпълнява от Община Сливен и предвижда обновяване на пространства в РИМ „Д-р Симеон Табаков“, Художествена галерия „Димитър Добрович“ и зала „Сливен“. Второто предложение касае упълномощаване на представител на Община Сливен за участие и гласуване в извънредното общо събрание на „Водоснабдяване и канализация - Сливен” ООД, гр. Сливен. То е насрочено за 29 юли от 11 ч.

Сесията ще се проведе обичайно в зала „Май“ от 9 ч.