Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев обсъди предизвикателствата за хората с увреждания с представители на съюзните организации в Сливен

27 юли 2022 19:50, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 416
Sreshta_Hora s uvrejdaniq

Кметът Стефан Радев покани на среща в Общината представители на Сдружение на общинска организация на инвалидите-Сливен, Сдружение „Онкологично болни и приятели“- Сливен и Организация на Военноинвалидите-Сливен. В рамките на разговорите сливенският градоначалник бе запознат с актуални въпроси и често срещани предизвикателства в ежедневието на хората в неравностойно положение. Сред поставените казуси бяха цените на билетите за градския транспорт и на картите за пътуване на хората с увреждания, входните такси за автомобили в гробищния парк, както и броят на специалните паркоместа на автомобили, превозващи или управлявани от лица с физически увреждания.

„Наясно сме с предизвикателствата, с които се сблъскват ежедневно хората от уязвимите групи и вярвам, че трябва да настояваме за по-засилена държавна подкрепа, а не да се опитваме да заместваме функциите й, което е непосилно за общините“, заяви кметът Радев. По отношение на цените на билетите и картите той посочи, че единствената възможност, е да се субсидират цените на картите. Относно картите за обществения транспорт на хората с увреждания, кметът подчерта, че за тяхното поевтиняване Общината не получава държавна компенсация, а за пенсионерите – тя е минимална, като значимата разлика се покрива от бюджета на Общината. Цената на редовната карта за всички линии е 90 лв., а на картата за хората с увреждания - 30 лв., като разликата също се покрива от общинския бюджет

Във връзка с въпроса за специалните паркоместа в обхвата на Синя зона, той пое ангажимент да се работи в тази посока, като броят им ще бъде увеличен.

В рамките на срещата беше обсъдена и предстоящата промяна в Наредбата за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на приходи от прилагане на цени за пътнически превоз на определени категории пътници. В тази връзка кметът Стефан Радев увери представителите на съюзните организации, че Общината ще подкрепи включването им в Наредбата, така че те да бъдат компенсирани от държавния бюджет, ползвайки намаления за пътуванията.

Участниците в разговорите изразиха готовност за по-чести и активни контакти в търсене на адекватни и дългосрочни решения. На срещата присъстваха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, ресорните зам-кметове – Румен Иванов и Пепа Чиликова, експерти и директори на общински дружества.