Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Производители от цялата страна и чуждестранни гости събра юбилейното издание на „Златна праскова“ в Гавраилово

28 юли 2022 16:37, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди около 1 година, брой четения: 279
Zlatna praskova

Производители от цялата страна си дадоха среща на 20-ото юбилейно издание на летния празник в сливенското село Гавраилово „Златна праскова“. По време на официалното откриване кметът на община Сливен Стефан Радев сподели пред жителите, участници и гости, че през годините празникът е успял да се превърне в посланик на добри практики в дейностите на земеделските производители, а Гавраилово се е утвърдило като столица на Долината на прасковите.

„Горд съм, че почти половин година съм живял в Гавраилово като бригадир в тогавашната фабрика за преработка на праскови. Да си пожелаем по-често да се връщаме във времена на почит към земеделския труд, който ни е давал толкова ценни плодове. Вярвам, че това е пътят на просперитет, както на отделните семейства и региони, така и на цялата страна“, заяви още сливенският градоначалник.

На свой ред кметът на село Гавраилово и домакин на проявата Димитър Андреев благодари за подкрепата на Общински съвет-Сливен, всички спонсори и участници в тазгодишното издание на празника. Той пожела здраве, успех и добро настроение на посетителите. По време на откриването бе отслужен молебен за здраве, както и награждаване на участниците от конкурса за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина.

Сред гостите на днешното откриване бяха областният управител Веселин Вълчев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, секретарят на общината Валя Радева, Димитър Ванев - Национална служба за съвети в земеделието-София, кметове на населени места и кметски наместници.

И тази година програмата на празника включва изложби, дискусии, семинари, дегустации и конкурси.

„Златна праскова“ се провежда под патронажа на министъра на земеделието. Организатор е Община Сливен, Министерството на земеделието, Общински съвет - Сливен, Кметство Гавраилово, Народно читалище „Слънце 1928“-Гавраилово, Институт по овощарство - Пловдив, сдружението на производителите на праскови „Българска праскова“ и Националната служба за съвети в земеделието.

По данни на Областната дирекция „Земеделие“, прасковените насаждения в община Сливен са 14 010 дка или над 94 процента от всички прасковени насаждения, отглеждани в Сливенска област /14 850 дка/. 13 500 дка са плододаващите, а 510 дка - младите градини в общината.

 

Снимки

Zlatna praskovaZlatna praskovaZlatna praskovaZlatna praskovaZlatna praskovaZlatna praskovaZlatna praskovaZlatna praskovaZlatna praskovaZlatna praskova