Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Държавен куклен театър – Сливен, „АРТЕМ“ – начало на новия сезон

31 август 2022 10:49, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 285
Плакат

Държавен куклен театър – Сливен открива своя 61-ви сезон с „АРТЕМ“. Проектът е творческа колаборация между ДКТ – Сливен и „АРС АКТИВА“, финансиран по програма „Дебюти“ от Национален фонд култура.

„АРТЕМ“ е резултат от изследването на младите автори, по теми и проблеми, чувствителни към настоящето. Творческият екип избира лабораторията, като средство за израз и връзка със съвременната театрална публика. За разлика от конвенционалната постановъчна дейност, този формат се фокусира върху процеса, а не толкова върху резултата на работа. Той разчита на експресивността и спонтанността на екипа, като ключ към доверието на залата.

Историята е вдъхновена, написана и разработена от актьорите на ДКТ – Сливен, възпитаници на проф. д-р Боньо Лунгов – Василена Чернаева, Мадлен Христова, Росен Иванов, Андрей Иванов, Яница Халачева, Христина Стоянова (актриса в ДКТ – Русе), Ясмин Манделли (сценограф), Милен Апостолов (композитор), Теодора Георгиева (драматург) и Любомир Колаксъзов (консултант по сценичния образ режисьора).

Авторите определят „АРТЕМ“ - като свой смисъл, любов и средство да въвлекат зрителите в духа на творчеството си.

Проектът ще бъде представен в салона на ДКТ – Сливен на 5 септември (понеделник) заедно с книгата на Теодора Георгиева „Бездомник“.

В дебютния си роман, авторката проследява борбата между волята за съзидание и стремежа към разруха. “Ние ли създаваме света или светът създава нас? Изборът избира нас или ние избираме избора? Къде е разликата между търсене и лутане?“ – пита Теодора Георгиева, чиито пиеси се играят с успех на сцените в София, Пазарджик, Сливен и Ямбол.

До края на септември, трупата на ДКТ – Сливен ще представи „Свинарят“ на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ 2022 – София и Международния куклен фестивал за деца LUT FEST , Източно Сараево, Босна и Херцеговина. Сезонът ще продължи с изданието на „Куклен град – град на мечтите“ реализиран съвместно с Община Сливен. Предстои в ход да бъде пуснат и проектът „Вдъхновение -изкуство за промяна“ по Оперативна програма финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021, Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. До края на календарната 2022 са планирани още много представления – на собствена сцена и в турне, премиери, съвместни проекти и отбелязване на един позакъснял юбилей.

Държавен куклен театър – Сливен е нетърпелив да се потопи в новия театрален сезон, готов е и очаква зрителите си.

Снимки

ARTEM ARTEM ARTEM СвинарятСвинарятСвинарят

Файлове

Свинарят [273KB]

Portable Document Format File

Програма за м.септември [299KB]

Portable Document Format File

ARTEM [254KB]

Portable Document Format File