Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливенският драматичен театър открива сезона с "Дездемона" на 13 септември 2022 г.

02 септември 2022 14:27, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 261
Сливенският драматичен театър открива сезона с "Дездемона" на 13 септември 2022 г.

ДРАМАТИЧНИЯТ ТЕАТЪР ОТКРИВА СЕЗОНА С „ДЕЗДЕМОНА“ – „ЖЕНСКА“ ПИЕСА НЕ САМО ЗА ЖЕНИ, ПО ШЕКСПИРОВ СЮЖЕТ И НЕ ПО ШЕКСПИР

Пиесата на носителката на „Пулицър“ Пола Вогъл поставя на сливенска сцена, за пръв път у нас, режисьорът и писател Петър Денчев. Премиерата е на 13 септември

Сливенският драматичен театър открива новия си творчески сезон с „Дездемона“. Пиесата на американската съвременна драматуржка Пола Вогъл следва класическия сюжет на Шекспир, но отрежда централно място на женските персонажи. Прочитът на режисьора Петър Денчев изследва мястото на жената в новото време, в тон с феминистките послания на пиесата, писана през 1993 година. „Дездемона“ на Пола Вогъл се поставя за пръв път в България на сливенска сцена. Преводът е на Хараламби Аничкин.

 

Носителката на „Пулицър“ Пола Вогъл е малко позната у нас. Известна е постановката на Николай Поляков на нейната пиеса „Как се научих до кормувам“ в театър „София“ през 2008 година и постановката в Театър „199“ на Ивайло Христов на пиесата й „Най-древната професия“. Цялото заглавие на драматургичната творба, която ще вдигне завесата на театралния сезон в Сливен на 13 септември, е „Дездемона, пиеса за една кърпичка“. Тази кърпичка е движещата интрига в един свят на лицемерие, лъжи, изневери и сексуално подчинение. Според режисьора, пиесата залага „на разместването на моралните гледни точки, опитва се да постави зрителя в неочаквана ситуация спрямо сюжета“.

 

Съвременната пиеса за Дездемона на Пола Вогъл преодолява идеализацията на Шекспировите класически женски образи. При Вогъл женските персонажи не са само „присъдружни“ на мъжете си и не са подвластни на онова, което сме свикнали да мислим за жените през Средновековието и Ренесанса, отбелязва режисьорът.

 

Режисьорът и писател Петър Денчев обича да запознава публиката с непознати и малко познати автори, с любопитни стилистики и естетики. Той постави на сливенска сцена пиеса на Алехандро Ходоровски, преди това драматизация на Амели Нотомб. Във Варненския театър по-рано поставя успешно пиеса на ученичката на Пола Вогъл Сара Рул „Телефонът на мъртвеца“. Познава творчеството на Вогъл задълбочено и нарича шанса да постави нейна пиеса „вълнуващ сблъсък“.

 

Този вълнуващ сблъсък, в едно много зрелищно актьорско представление, представят актрисите Яна Георгиева, Вяра Начева и Мария Манолова – изпълнителки на ролите на Дездемона, Бианка и Емилия. Как една аристократка, една проститутка и една слугиня разбират свободата и равноправието на жената с мъжа? Може ли жената в днешния свят да понесе отговорностите на свободата? Със средствата на сатирата, Вогъл повдига темата за мястото на жената в съвременния свят, а хуморът и смехът носят освобождащата сила провиждането.

 

Своята дан в сценичната реализация и прочита на „Дездемона“ дават художникът Петър Митев, композиторът Христо Намлиев и авторката на плаката – художничката Маргарита Дончева.

 

„Вогъл има склонност да избира чувствителни, трудни и сложни теми за драматизация.“ – пише Джил Долан, известна в САЩ театрална изследователка и феминистка. Тези теми, свързани с женднешнияската чувствителност в интимен и социален план, са особено актуални в ден. Пиесата е женска, но не е само за жени. От нея мъжете могат да разберат повече неща за себе си. Какви са те, ще видим на 13 септември.

 

Щилияна ВАСИЛЕВА