Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Поздравление на областния управител Минчо Афузов по случай Деня на Съединението

06 септември 2022 08:30,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 360
Минчо Афузов

Уважаеми жители на област Сливен,

Днес честваме 137 години от онзи паметен ден, в който шепа родолюбиви и храбри българи вземат историята в свои ръце и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Този исторически акт не идва случайно. Той е подготвян дълго, тайно и упорито от плеяда възрожденски дейци и революционери, останали верни на патриотичната мечта за обединение на българските територии след Освобождението, въпреки волята на Великите сили.

Затова Съединението е забележителен пример за съзидателната сила на единния български дух и неопровержимо доказателство за държавническия потенциал и политическата далновидност на своите водачи, окрилени от патриотичния импулс на целокупния български народ.

На този ден ние свеждаме глава и отдаваме почит пред делото и подвига на вдъхновителите и героите на Съединението, но и правим равносметка за връхлетялото ни разединение, за изгубения държавнически заряд и разпиления човешки капитал на нацията. Вярвам, че както преди 137 години, така и сега, България ще намери своите лидери-обединители, отстояващи самочувствието и независимостта на държавността ни.

Поклон пред паметта и храбростта на дейците на Съединението!

Честит празник!

06.09.2022 г.

Минчо Афузов,

Областен управител на област Сливен