Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

За поредна година Областна администрация Сливен подкрепи националните четения, посветени на Захарий Стоянов

06 септември 2022 21:45,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 386
паметникът на Захарий Стоянов в Медвен

В Деня на Съединението в село Медвен се проведоха Четвъртите национални четения, посветени на Захарий Стоянов. Инициатор за провеждането на ежегодния форум е г-жа Димитринка Петкова, бивш заместник-областен управител на Сливен.

Във форума взеха участие ученици, историци, научни дейци, музейни специалисти и изследователи, сред които проф. Пламен Павлов, гл. ас. д-р Николай Хрисимов, писателят Любомир Котев и др. В рамките на тазгодишните четения бяха осветлени малко известни факти за живота, творчеството и приноса на Захарий Стоянов като деец и летописец на национално-освободителните борби, довели до Освобождението и Съединението на България.

Областна администрация Сливен отново бе сред основните съорганизатори на събитието. „България трябва да помни и почита своите герои, съградили със сабя и перо бъднините й, възродили една нация от пепелта на забвението, положили основите на новата държавност и завещали ни завета за мисъл и дълг към Отечеството. Медвенецът Захарий Стоянов е част от нашия национален пантеон от герои и ратници за свободна, обединена и независима България. Личността и делото му тепърва ще бъдат оценявани в цялата им разнопосочност и дълбочина. Част от тази преоценка са и настоящите четения, провеждащи се неслучайно в деня на Съединението“, се казва в поздравителния адрес на областния управител Минчо Афузов.

Гост на събитието бе главният секретар на Областна администрация Сливен Кирил Аврамов, който взе участие в ритуала по полагане на венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов.

В рамките на Четвъртите национални четения бе представен сборник с ученически есета, посветени на Захарий Стоянов. Той е издаден с дарителски средства на г-жа Димитринка Петкова и съдържа отличените творби в ежегодния национален конкурс, съпътстващ форума в Медвен. 20 броя от новия сборник ще бъдат предоставени на Болградската българска гимназия „Георги Раковски“ в Украйна, а 250 екземпляра ще бъдат разпределени за разпространение в исторически и туристически обекти в Котел и Медвен. Волята на дарителя г-жа Петкова е набраните средства да останат за нуждите на културните обекти.

Снимки

паметникът на Захарий Стоянов в Медвенсборникът с есета от националния ученически конкурс, посветен на Захарий Стоянов