Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Откриха новата академична година в сливенския филиал към Медицински университет-Варна

12 септември 2022 15:27, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 590
Nova akademichna godina

С химна на Република България започна днешната официална церемония по случай новата академична година във Филиал Сливен към Медицински университет-Варна. Сред официалните гости в двора на висшето учебно заведение бе зам.-кметът Пепа Чиликова. Тя поздрави ръководството, академичния състав и студентите, като изрази задоволство от възможността да сподели с тях тържествения момент. От името на кмета Стефан Радев тя връчи поздравителен адрес на директора на сливенския филиал проф. Иван Александров. В него кметът поздравява студентите за избора им на професия, която е хуманна, човеколюбива, посветена на човешкия живот и здраве. Той им пожелава тя да им носи удовлетворение и истинска радост. Да бъдат неуморни и упорити и да намерят своя път на реализация и надграждане в родния Сливен. „На всички студенти, които ще прекрачат за първи път прага на Филиал Сливен към Медицински университет-Варна „Проф. д-р Параскев Стоянов“, искам да споделя, че са привилегировани да бъдат обучавани от висококвалифицирани специалисти и отговорни хора, за които медицината и грижата за здравето, са призвание“, пише още в поздравителния адрес от сливенския градоначалник. Поздравителен адрес бе получен и от ректора на варненския медицински университет проф. д-р Валентин Игнатов.

Сред официалните гости на церемонията бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, директори на болници и болнични бази за обучение, преподаватели, представители от РЗИ-Сливен, на Инженерно-педагогическия факултет, на РУО-Сливен и на Българския червен кръст (БЧК).

43 са първокурсниците тази година. 17 от тях ще се обучават по специалността „Акушерка“, а 26 – за „Медицинска сестра“. Те положиха традиционната клетва на първокурсника.

Филиалът на Медицински университет-Варна в град Сливен е разкрит с решение на Народното събрание от 30 януари 2013 г. Той осъществява обучение по специалностите от регулираните професии „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, редовна форма на обучение. Образователно-квалификационната степен е „бакалавър“, а срокът на обучение е 4 години, като последната е преддипломен стаж. Филиалът използва изцяло ресурсите на варненския университет, като голяма част от лекционния курс е електронно базиран. Студентите имат възможността да слушат лекциите на своите преподаватели по едно и също време със своите състуденти от университета във Варна, благодарение на онлайн видео-конферентна връзка. Той разполага с шест лекционни зали с видео-конферентна връзка, учебно-практически кабинети, библиотека с осигурен достъп до издания в класически и дигитален формат, компютърни зали, условия за спорт. Обучението в клинични условия се провежда в базите на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ , МБАЛ „Хаджи Димитър“ , както и в други специфични структури в гр. Сливен, като са осигурени възможности за посещение и провеждане на занятия в университетските бази в гр. Варна. Студентите на Филиала имат възможност за настаняване в общежитие в град Сливен.

Снимки

Nova akademichna godinaNova akademichna godinaNova akademichna godinaNova akademichna godinaNova akademichna godinaNova akademichna godinaNova akademichna godina