Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Детски културен център за дейностите на проекта „Музиката вместо улицата“ беше открит днес в Сливен

13 септември 2022 18:10, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 595
Детски културен център Сливен

Детски културен център за дейностите на проекта „Музиката вместо улицата“ беше открит днес в Сливен. Инициативата е на създателя на проекта маестро Георги Калайджиев и неговата съпруга Мария Хаушилд. Центърът се намира в кв. „Даме Груев“ до основно училище „Юрий Гагарин“. Със средства на дарители от Германия е направен ремонт на къща, където ще се провеждат репетициите на младите музиканти.

На откриването присъства кметът Стефан Радев, който за пореден път подчерта, че „Музиката вместо улицата“ е най-успешният проект за интеграция на деца от уязвими групи, който е правен в България.

„С откриването на центъра проектът е на нов етап. Благодарни сме на г-н Калайджиев за това, което прави за неговата общност и за Сливен. Самият той споделя, че навремето Община Сливен му е помогнала да започне развитието си в областта на музиката. Тази година Общината се включи сериозно с финансирането на проекта. Ще продължим да го правим и децата, които свирят тук, утре да продължат делото на маестро Калайджиев“, каза Стефан Радев, който подари икона на Свети Димитър за новия център.

От своя страна Мария Хаушилд и Георги Калайджиев благодариха на дарителите от Германия, на Община Сливен и лично на кмета Стефан Радев, че подадоха ръка на проекта и помагат за неговото надграждане.

През август тази година беше сключен договор за дарение на сдружението, чрез който Община Сливен предостави безвъзмездно финансова помощ на организацията в размер на 30 хиляди лева. Сумата беше гласувана от Общинския съвет на заседание, проведено на 19 май 2022 г.

Българският цигулар от ромски произход Георги Калайджиев живее в Германия. Той и неговата съпруга през 2008 година създадоха в Сливен музикална школа за деца „Музиката срещу улицата”, чийто координатор е музикалният педагог Радка Кусева. До днес в школата са се обучавали над 300 деца, учили се да свирят на цигулка, виола, чело, контрабас, пиано, китара. Някои от тях продължават образованието си в музикалните училище в Бургас и Стара Загора, а след това и в Музикалната академия в София.

 

Снимки

Детски културен център Сливен/ Стефан Радев подарява икона за центъра на Георги Калайджиев Детски културен център Сливен Детски културен център Сливен Детски културен център Сливен Детски културен център Сливен Детски културен център Сливен