Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Биволи „Българска мурра“, овчарско куче и забележителната порода коне Ахал-Теке очакват посетителите на 16 и 17 септември

16 септември 2022 09:43, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 седмици, брой четения: 146
Днес отваря врати най-голямото животновъдно изложение у нас – Сливен 2022

Биволи „Българска мурра“, овчарско куче и забележителната порода коне Ахал-Теке очакват посетителите на 16 и 17 септември

 

И още: демонстрации, вкусна българска скара, чеверме, фермерски базар и богата фолклорна програма, със специалното участие на Елица Тодорова – трио и Ансамбълът за народни песни и танци „ Сливен”

 

След 2-годишно прекъсване, заради пандемията, днес отново отваря врати Националното изложение по животновъдство Сливен 2022. Най-голямото събитие в сектора е истински празник за развъдните организации в България, чийто членове - българските фермери и животновъди – са нетърпеливи да покажат пред публиката най-добрите си постижения за последните години. Форумът ще се проведе на 16 и 17 септември в Сливен, на изложбените площи до разклона за село Мечкарево. Организатор е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“.

 

Какво ще видим на изложението тази година

 

Акцентът на форума тази година е представянето на богатото биологично разнообразие на породи селскостопански животни, отглеждани у нас. Над 150 фермера ще покажат най-елитните си животни. Селекционният процес е дълъг и резултатът, който ще видим на 16 и 17 септември в Сливен, е плод на няколкогодишен труд, каза агро инж. Георги Йорданов – изпълнителен директор на ИАСРЖ. „Представителство ще имат всички основни български породи, развъждани в страната – местни, комерсиални, както и екзотични животни, внесени от български фермери с намерение да ги развиват и разпространяват у нас“, допълни инж. Георги Йорданов.

 

Стопаните ще представят над 400 броя овце от 38 породи, 120 крави от 12 породи, 20 коне от 10 породи, както и Българското овчарско куче, шест породи кози и единствената порода биволи в България, известна почти в целия свят – „Българска мурра“. Една от изненадите тази година ще бъде търгът на млади разплодни животни, който ще привлече интереса на стопаните и е голямата добавена стойност на изложението за професионалистите в сектора, убедени са организаторите.

 

В изложението по традиция взема участие и Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ), която за пореден път организира „Дни на българското месо“. Инициативата включва представяне на малки и средни фирми-производители на месни продукти, презентации и дегустации, забавни и образователни събития за всички възрасти - от най-малките посетители, през бъдещите професионални кулинари от гимназията по туризъм в Сливен, до любопитна и интересна информация за новостите в преработката на месо, която професионалистите ще открият на специален Информационен щанд на АМБ.

 

„Искаме да направим връзката между бизнеса за преработка на месо и свързаните бизнеси с животновъдството и фермерите. Тази среща на професионалистите дава не само възможност за обмен на информация, но и по-добро разбиране за нуждите на секторите и пазар за качествените суровини на животновъдите“, каза г-н Йорданов от ЕАСРЖ.

 

Специално обособена зона ще представи стартъпи на млади предприемачи и креативни компании в индустриите, свързани с животновъдството – технологично оборудване, ветеринарно-медицински препарати, фуражи и фуражни добавки, семена, иновативни храни и консумативи, които стопаните ползват пряко в дейността си по отглеждане и грижа за животните.

 

Посетителите ще се насладят на демонстрации с овце, говеда и коне, награждаване на най-класните животни по породи, изложба на носителите на европейски и световни титли за 2022 от породата Българско овчарско куче, фермерски базар, както и на вкусна българска скара, чеверме и богата фолклорна програма със специалното участие на Елица Тодорова – трио и Ансамбълът за народни песни и танци „Сливен”.

 

Снимки

Днес отваря врати най-голямото животновъдно изложение у нас – Сливен 2022