Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител проведе работна среща в София с министър Найденов

02 март 2011 16:15,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1235

На 1 март 2011 г. в областна администрация се получи информация от Министерство на земеделието и храните, Дирекция „Връзки с обществеността и протокол” относно официалното представяне на новия Закон за горите.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и зам.–министърът доц. д-р Георги Костов официално представиха новия Закон за горите в хотел „Шератон”, София. В събитието участва и зам.-председателят на Комисията по земеделие и гори в парламента Емил Димитров. Стопанската дейност в държавните гори ще се извършва в 6 държавни горски предприятия. Досегашните горски и ловни стопанства ще претърпят минимални промени, като ще се трансформират в клонове на 6-те предприятия. Министър Найденов съобщи центровете на шестте горски предприятия – Враца, Габрово, Шумен, Благоевград, Смолян и Сливен.

Той отбеляза, че с новия закон стартира голяма реформа. Актът гарантира равнопоставеност между собствениците на гори, операторите в горите и ползвателите на горски територии или продукти. Създава се изцяло на бюджетна издръжка независим контролен орган за горите в лицето на Изпълнителна Агенция по горите и нейните териториални звена – Регионални Дирекции по горите. В тях ще работят „горски инспектори”, които ще контролират спазването на закона от всички собственици и оператори.

Интересът и натискът на обществеността за прилагане на устойчиво управление на горите се увеличава все повече в световен мащаб. Не случайно 2011 година е Световна година на гората, което е добър старт за новия закон.

Зам. – министър доц. д-р Костов представи основните акценти в закона, като подчерта, че горите в България се стопанисват устойчиво, което означава, че има баланс между икономическия, социален и екологичен аспект.

На 2 март 2011г. в министерски съвет от 10 часа се състоя работна среща между областният управител г-н Марин Кавръков, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и заместник министърът доц. д-р Георги Костов. На нея бяха обсъдени най – належащите и спешни въпроси свързани с организационното структуриране, организацията на работата и битовата осигуреност на новото държавно горско предприятие, което ще бъде базирано в Сливен и ще обслужва териториите на областите Стара Загора, Бургас, Ямбол и Сливен.

Очаква се в него да работят около 30- 40 служители. Тепърва предстои да се вземат кадрови решения за ръководството и управлението на предприятието и неговия състав.