Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Младежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култура

19 септември 2022 10:19, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 246
Младежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култура

Залата на „Центъра за подкрепа и личностно развитие – Котел“ събра вчера почитателите на местния диалект, бит и култура, които с времето и навлизането на новите технологии, бяха позабравени. Повод за тази среща беше финалното представяне на проект: „Старокотленска творителница“, който реализира местното сдружение „Възрожденска столица“. Изложбата от картини, керамика и пана с мотиви от котленско, а също и поставената пред публиката на местен диалект, хумористична и леко пиперлива истинска история от котленския възрожденски бит, бяха дълго аплодирани от гостите в залата.

 

Водени от идеята да подпомагат познанията, да развиват уменията на местното младежко общество и да увеличат ангажираността му, сдружението събира екип от трима обучители, представители на котленските училища.

 

„Културата и фолклора представени под формата на играта са свързани помежду си. Мястото на представяне на обичаите и ритуалите, не е в музеите, а сред хората! Те са тези, които ни сплотяват и превръщат местната ни общност в един жив организъм“, посочи обучителят по неформално образование Николай Недков по време на представянето на резултатите от семинара му.

 

Николай Недков и колегата му Славка Докова, са обучителите, представляващи СУ „Георги Ст. Раковски“, а София Генова, е обучителят, който представя НУФИ „Филип Кутев“. Точно тя напомни на гостите в залата, че в изобразителното изкуство не трябва да се обяснява, но това, което се интерпретира на платното, трябва да въздейства и да казва всичко. „През последните няколко месеца с младежите, успяхме да се докоснем до котленския бит и култура, така, както много малко хора са имали тази възможност. Ние, не само се докоснахме до тях, но и успяхме да ги претворим през нашите очи. Всичко, което представяме е дело на едни много сръчни ръце, дело на едни наистина завършени творци. Те видяха миналото през очите на бъдещето.“ каза обучителят на художествено-приложната творителница.

 

„Искам да благодаря от цялата си душа и сърце на децата и младежите. Те успяха да се стегнат и за 3-4 месеца се превърнаха в артисти, без да са се занимавали с това изкуство“, посочи Славка Докова – обучител на театрално-музикалната творителница.

 

„Старокотленска творилница“ показва интерпретацията на младежи от Котел, които в рамките на 3-4 месеца сътворяват чудеса и превръщат огромното културно богатство, оставено на котленци в наследство, в тема, която ще продължи да се развива.

 

Целта на неправителствената местна организация е изграждане на един бъдещ социално-отговорен модел на поведение сред младежите, който да повиши тяхната ангажираност към опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и същевременно да ги предпази от съвременните негативи тенденции в нашето общество.

 

Проектът се изпълнява по Национална програма за младежта (2021 - 2025), договор No. 25-00-13/30.03.2022 г. към Министерството на младежта и спорта, в областта на свободното време, творчеството и културата.

 

От Сдружение „Възрожденска столица“ изказват своята благодарност към МИГ "Котел-Сунгурларе-Върбица" за безвъзмездно предоставеното помещение за двете творителници. В аванс от сдружението съобщават още, че бъдещите им проекти ще продължат започнатото, тъй като котленските мотиви заемат централно място в дейността им и е подчертано в тяхното лого.

Снимки

Младежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култураМладежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култураМладежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култураМладежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култураМладежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култураМладежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култураМладежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култураМладежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култураМладежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култураМладежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култураМладежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култураМладежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култураМладежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култураМладежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култураМладежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култураМладежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култураМладежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култура