Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Поздравление на областния управител Минчо Афузов по случай Деня на Независимостта на България

22 септември 2022 08:03,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 396
Минчо Афузов

Уважаеми съграждани,

Преди 114 години, на този ден, с един дързък акт на еманципиране от Великите сили, младата българска държава обявява своята независимост.

Този исторически момент, един от най-забележителните в новата ни историята, е показателен както за всенародното стремление към обединение и отстояване на държавността в следосвобожденска България, така и за далновидността и умелата дипломация на тогавашните български управници.

С висша дипломация и премерен риск, възползвайки се от политическата конюнктура на Стария континент и разнопосочните амбиции на Великите сили, българските управници спечелват за България суверенитет, бъдещ просперитет и място на европейската политическа сцена. Този исторически момент е забележителен с единодействието на княз, управляващи, опозиция и народ. „Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят“ се казва в Манифеста, подписан от княз Фердинанд, с който на 22 септември 1908 година се обявява независимостта на България - „държава достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи“.

Нека не забравяме уроците на този знаменателен исторически акт, дал на държавата ни нов хоризонт за развитие и самоутвърждаване. Тези уроци са ни особено нужни днес, когато страната ни се разкъсва от политически междуособици и опасни центробежни сили, а народът ни търпи разочарования и тегоби. Нека не забравяме, че понякога се налага да отстъпваме от личните си амбиции, интереси и политически пристрастия, за да отстояваме своята обща кауза: България!

Наследили сме този урок от нашите мъдри и далновидни държавници отпреди 114 години. Днес е денят, в който почитаме делото им!

Честит празник!

Минчо Афузов,

Областен управител на област Сливен