Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Русия забрани българския език в окупирана Украйна

22 септември 2022 17:00, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 седмици, брой четения: 148
@Nova TV

Русия забрани преподаването на български език, затвори неделните училища и центрове в Запорожка област. Това потвърди в ефира на Нова телевизия проф. Владимир Милчев, декан на Историческия факултет на Запорожкия университет.

„В района има 30 български села, имаме много добра мрежа от неделни училища, които се подпомагат от българското Министерство на образованието и местни меценати. Приятели от тези села ми казват, че е забранено да се преподава на български”, каза деканът и уточни, че голяма част от жителите на тези села са ги напуснали.

Според него обявеният референдум в окупираните региони е последният шанс за Путин да легитимира завзетите от Русия украински земи. „Това е прекият път към по-нататъшна ескалация в региона“, каза проф. Милчев.

Според него референдумът не може да бъде легитимен. „Няма да има достатъчен брой гласове, тъй като мнозинството от жителите на големите градове като Мелитопол и Енергодар са ги напуснали и са в населени места, контролирани от Украйна“, каза проф. Владимир Милчев.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com