Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

114 години Независима България

22 септември 2022 21:59, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди около 1 година, брой четения: 449
Denq na Nezavisimostta

С тържествени ритуали в цялата страна днес бяха отбелязани 114 години от провъзгласяването на Независимостта на България. В Сливен честването на значимата дата започна с общоградска церемония на пл. „Хаджи Димитър“. Пред жителите и гости на града, които се включиха в церемонията кметът Стефан Радев отбеляза, че датата 22 септември 1908 г., когато се обявява независимостта на България, е истинското тържество на българската държавност. Тази дата по думите му събира много пътища, по които българският народ се е борил за свобода, църковна независимост, национално освобождение и обединение.

„Политическите ръководители на България тогава нарушават Берлинския договор, умело се възползват от интересите на Русия и Австро-Унгария и смело, и решително пристъпват към крачката да обявят независимостта на България. Нашата страна ще стане един от най-силните фактори на Балканския полуостров. Единият от уроците, който ни дава историята е, че свободата и независимостта не са даденост и за тях трябва да се полагат непрекъснати усилия“, посочи още кметът. Той подчерта, че сливналии трябва да се гордеят от това, че градът винаги е бил в авангарда на тази борба и с гордост се споменават имената на даскал Добри Чинтулов, на Митрополит Серафим, на символа на Сливен - Хаджи Димитър.

„И тук е другият голям урок от днешната емблематична дата – можем да постигнем всички свои цели. Няма връх, който да не можем да покорим. За това е необходимо и време, но когато работим упорито, заедно и търсим съгласие и намираме верните решения, всичко е възможно. Убеден съм, че с уроците от историята, ще вървим уверено напред. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“.

 

След това сливенският градоначалник поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Венци и цветя поднесоха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.-областният управител Антоний Андонов, представители на институциите в града, учебните заведения от Сливен, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, политически партии, организации, граждани. Венец беше поднесен и от името на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий.

Честването продължи с концерт на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен.

Организатор на проявите е Община Сливен, с партньорството на Център за подготовка на специалисти.

 

Снимки

Denq na NezavisimosttaDenq na NezavisimosttaDenq na NezavisimosttaDenq na NezavisimosttaDenq na NezavisimosttaDenq na NezavisimosttaDenq na NezavisimosttaDenq na NezavisimosttaDenq na NezavisimosttaDenq na Nezavisimostta