Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Международен панаир на туристическите забавления и анимации ще се проведе в Ямбол

23 септември 2022 09:33, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 118
...............................................

Международният панаир на туристическите забавления и анимации се завръща с девето издание в Ямбол след две години прекъсване. Той ще се състои от 23 до 25 септември на две сцени – в центъра на града и в Археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Тридневното събитие е в рамките на Европейските дни на наследството.

Панаирът ще бъде открит със съвместната българо-полска изложба „От степите към Балканите...“ на Регионалния исторически музей в Ямбол и Института за археология и етнология към Полската академия на науките, филиал Краков. Тя представя значими археологически открития и находки от надгробни могили при съвместната експедиция по средното течение на Тунджа от 2018 г. до 2021 г. Откриването на изложбата е на 23 септември, от 19:00 часа, в Културно – информационния център „Безистен“ в Ямбол, съобщи за БТА говорителят на музея Кремена Димова.

Специален гост същата вечер ще бъде артистичната трупа „Палячи – огнено и светлинно шоу“. Те ще представят футуристичния светлинен спектакъл „Квазар“, създаден с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Огненото зрелище очаква публиката на 23 септември, от 20:30 часа, на площада пред Общината.

В драматичния сюжет на спектакъла стои идеята за борбата за надмощие, а основният фокус е обединяването на силите. Действието се развива във време, в което човечеството и извънземните искат да изследват нови територии. Историята ще бъде пресъздадена с помощта на най-новите светлинни реквизити.

Трупата има и редица изяви зад граница – в Румъния, Сърбия, Гърция, Северна Македония, Унгария, Чехия, Италия, Великобритания и Германия. Отличавана е два пъти от Съюза на артистите в България – с почетна златна значка за „Изключителен принос в развитието на огнено и светлинно шоу в България“, и за подкрепените от Национален фонд „Култура“ спектакли „Последната сватба на царя“ и „Квазар“. „Палячи“ е и сред лауреатите на престижните национални награди „Икар“ през 2022 г.

В трите панаирни дни Археологическият резерват „Кабиле“ ще бъде сцена за гладиаторски битки, тренировъчни дуели, състезание в олимпийските спортове, детски работилници и ателиета. Тази година ще се включат седем групи за исторически възстановки от България и Сърбия. С антични и средновековни демонстрации ще участват и индивидуални реконструктори. В програмата са включени също „театър на сандъче“, „театър на сенките“ и модно ревю на средновековно облекло. Гостите ще имат възможност да посетят и рекламните щандове на Туристическото изложение „Кабиле 2022“.

Източник: Радио/TV 999