Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Международният панаир на туристическите забавления и анимации премина при голям интерес

27 септември 2022 10:03, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 165
...............................................

Деветото издание на Международния панаир на туристическите забавления и анимации – 2022 се проведе в Ямбол и в Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ от 23 до 25 септември след двугодишно прекъсване. Събитието беше организирано от Община Ямбол и Регионален исторически музей - Ямбол.

За първи път в рамките на панаира се проведе и Туристическо изложение „Кабиле“, в което се включиха Регионален исторически музей – София, Регионален исторически музей – Видин, Регионален исторически музей – Шумен, Исторически музей – Нова Загора, Средновековен парк „Маркели“ – Карнобат.

Официалното откриване на панаира се състоя в петък, 23 септември, в Културно-информационен център „Безистен” с представянето пред публика на българо-полската изложба и каталог „От степите към Балканите… проучване на надгробни могили в област Ямбол”.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански поздрави присъстващите в зала „Съвременност“: „Уважаеми гости, благодаря Ви, че уважихте поканата ни и сте тук. За мен е удоволствие да открия изложбата „От степите към Балканите“. Тя е поредното доказателство за историческото богатство на Ямболския регион. Вярвам, че тази изложба ще бъде оценена и посещавана от нашите съграждани и от гостите на града. Радвам се, че този значим проект е осъществен със специалисти от Полша, които проявяват интерес към нашето минало. Надявам се, че това партньорство ще продължи.“

Кметът връчи грамота на доц. д-р Пьотр Влодарчак, директор на филиала в Краков на Института по археология и етнология към Полската академия на науките, за значителен принос в проучването на археологическото наследство на Ямболския регион.

Куратори на изложбата са д-р Тодор Вълчев от Регионален исторически музей – Ямбол и доц. д-р Влодарчак. Художественото оформление е дело на дизайнера Таня Косева.

Експозицията е реализирана в рамките на проекта „От степите към Балканите. Ямната култура в Тракия”, финансиран от Националния научен център - Краков, Полша. Той е осъществен благодарение на договора за научно сътрудничество между Регионален исторически музей – Ямбол и Института за археология и етнология към Полската академия на науките.

Програмата продължи в 20:30 часа пред сградата на Община Ямбол, където артистите от трупа „Палячи – огнено и светлинно шоу“, специален гост на панаира, представиха своя нов спектакъл - „Квазар“, създаден с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Светлинното шоу представи футуристично зрелище за вечната човешка жажда за проучване на все нови и непознати планети, звезди, галактики във Вселената

През следващите два дни в Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ жителите и гостите на Ямбол се забавляваха с гладиаторски битки, стрелба с лък, тренировъчни дуели, модно ревю на средновековно облекло, театър на сандъче, детски ателиета и работилница по експериментална археология с Георги Генов, театър на сенките, надпревара в олимпийски спортове и демонстрации на групи за възстановки и свободни реконструктори от България и Сърбия.

Организаторите бяха предвидили събития за всички възрасти. Сред публиката имаше и зрители от Словакия, Дания, Полша, САЩ, Англия, Ирландия, Австралия.

Директорът на Регионален исторически музей - Ямбол д-р Стефан Бакърджиев обяви и победителя в гласуването за специален гост на X Международен панаир на туристическите забавления и анимации през 2023 г. Сдружение Veteres Milites от румънския град Сибиу спечели вота в „ Изборът на публиката“ с 365 гласа.

Източник: Пресцентър на община Ямбол

Снимки

...........................................................................................................................................................................................................................................