Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Фиктивните референдуми в 4 окупирани от Русия украински региона предизвикват възмущение в западните страни

28 септември 2022 10:22, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 8 месеца, брой четения: 333
Избирателна секция на открито по време на така наречения референдум в Мариупол, Източна Украйна, 25 септември 2022 г.

Незаконните, според международното право, т. нар. референдуми в окупираните украински територии дадоха очаквания резултат – огромна „подкрепа“ за присъединяване към Русия. Според окупационната администрация след преброяването на гласовете 99% от гласувалите в самопровъзгласилата се Донецка народна република и 98% в Луганск са за присъединяване към Русия. В Запорожие този процент е 93%, а в Херсон – 87%. Според анализатори анексирането на тези територии вероятно ще започне през следващите дни, след като окупационните власти, установени от Москва, поискат официално от руския президент Владимир Путин да стане част от Руската федерация.

В отговор Украйна, съюзниците от НАТО и много други държави по света обявиха референдумите в окупираните украински територии за незаконни. Канада обяви, че планира да наложи нови санкции на физически и юридически лица в Русия, а Германия заяви, че няма да признае резултатите от референдумите. „Неотдавнашните така наречени референдуми, проведени в четири окупирани от Русия региона в Украйна, не могат да се считат за законни според международното право“, каза шефът на ООН по политическите въпроси Розмари Ди Карло пред Съвета за сигурност на ООН.

Германия поддържа позицията си, че Украйна трябва незабавно да предостави танкове и бойни машини на пехотата от съветската епоха в изправност от страните от НАТО и че техните запаси ще бъдат попълнени от Германия и други страни със западна военна техника.

Източник: БНР
Снимка: ЕПА/БГНЕС