Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

България сред 15 страни от ЕС, които искат таван на цените на газа

28 септември 2022 10:40, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 211
Европейски парламент

България е сред 15-те страни, които са подписали писмо до Европейската комисия, с което я молят да изготви предложение за общоевропейски таван на цените на природния газ на едро преди извънредната среща на министрите на енергетиката на блока в четвъртък.

Гърция, заедно с Белгия, Италия и Полша, пое инициативата за изготвяне на писмото, адресирано до комисаря по енергетиката Кадри Симсон и подписано от министрите на енергетиката на Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Министрите искат предложението за таван на цените да бъде последвано от законодателно предложение възможно най-скоро.

В писмото се посочва, че започналата миналата есен енергийна криза се е задълбочила и предизвиква непоносим инфлационен натиск, който е засегнал сериозно домакинствата и бизнеса.

"Признаваме усилията, положени от Комисията, и мерките, които тя предложи за справяне с кризата. Но все още не сме се справили с най-сериозния проблем от всички: цената на природния газ на едро", се казва в писмото, цитирано от Катимерини.

В писмото се добавя, че все повече и повече държави-членки на ЕС настояват за таван на цените като единствената мярка, която ще помогне на всяка държава-членка да намали натиска и да управлява инфлационните очаквания; таванът също така ще предостави рамка за справяне с вероятни прекъсвания на доставките и ограничаване на неочакваните приходи.

Петнадесетте министри също предлагат таванът да се прилага за всички транзакции на едро с природен газ, а не само за внос от определени юрисдикции. Това може да стане по начин, който гарантира сигурността на доставките и постига общата цел за намаляване на потреблението, казват те.

Предложението за таван на цените също има своите противници, като няколко други държави-членки на ЕС, а именно Дания, Германия и Холандия, се противопоставиха на основанието, че би подкопало сигурността на доставките.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: sliven.net