Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев посети района на вече укрепеното свлачище в село Сотиря

28 септември 2022 11:43, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 167
...............................................

Кметът Стефан Радев посети вчера района на вече укрепеното свлачище в село Сотиря. То се намира над ОУ „Паисий Халендарски“ и създаваше опасност за сградата на училището и застрашаваше сигурността на децата и персонала. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна средства за укрепването в размер на над 1 милион и 300 хиляди лева.

„Много сериозно строителство като технологично изпълнение. Обектът е от първа категория строежи. Тук се вижда малка част, върха на обекта. От години свлачището застрашаваше живота и здравето на учениците и всички, които работят тук, в това число и училищното имущество. Затова първоначално предприехме проучвателни дейности, които предхождаха проектирането, геоложките работи по обследване на свлачището и изпълнението на проекта. Изпълнихме го по договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството“, посочи сливенският градоначалник. Той обърна внимание, че това е второ свлачище, което Община Сливен укрепва, след свлачището в Качулка, въпреки че двете не могат да се сравняват по мащаби, обем и като сложност на изпълнението. По думите му току-що укрепеното в Сотиря, е много по-мащабен проект.

„Надяваме се това окончателно да решава въпроса със сигурността на този район и на образователната инфраструктура и сме свършили нещо добро за много години напред“, каза още кметът Радев. Той благодари на всички, които във времето са били ангажирани в укрепителните дейности и не са възпрепятствали обучителния процес.

На свой ред зам.-директорът на училището Мария Хаджистойчева заяви, че всички са били непосредствени наблюдатели в процеса по укрепване на опасното явление, което се намира в близост до детската градина и сградата на кметството. Тя изрази увереност, че училището ще остане обезопасено десетки години напред. То е с висок социален приоритет в населеното място и в него се обучават около 400 ученици. Тя благодари на община Сливен в лицето на кмета Радев и всички, участвали в дейностите.

Инж. Снежана Кънева от общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“ също изказа благодарност към Стефан Радев, за гласуваното й доверие да работи по сложния проект.

Дейностите по стабилизиране на свлачището са извършени на дълбочина близо 17 метра и включват изграждане на необходимите съоръжения – пилоти, аркери, система за отводняване на ската, контролно-измервателна система, която в реално време и прецизно ще следи и отчита при движение на земните пластове. Те са извършени в два етапа - в регулация и извън регулация. След отводнителните мероприятия е изградена противосвлачищна конструкция. Изградени са съоръжения за геозащита – отводнителни канали и събирателни шахти за укрепване на свлачище първи и втори етапи. Така изпълнен, строежът може да понесе натоварванията, съгласно действащото законодателство и вече разполага с Акт 16 и технически паспорт.

Снимки

............................................................................................................................................................................................