» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Генчо Димитров: Важно е да се развива културната инфраструктура в малките населени места

28 September 2022 14:02, Valya Mareva
Emission of: GERB Sliven 1 year ago, number of readings: 922
-------

Нужен е пряк ангажимент на държавата за съхраняването и популяризирането на българската култура и духовност. Вместо това през последната година Министерство на културата изпадна в патова ситуация и изгуби много ценно време. Това констатира кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Генчо Димитров, който е и директор на Историческия музей в Нова Загора. По думите му, археологическия сезон в страната е бил застрашен от пълен крах. Финансирането на археологическите обекти се е забавило твърде много и така са били пропилени традиционно подходящите за проучване летни месеци, а една част от тях дори все още не са получили своето финансиране.

„Изключително важна е ролята на българската държава в подкрепа на археологическата дейност. Надявам се, след изборите да имаме министър на културата, който ще гледа с друго око на археологията, която впрочем е и лице на страната ни пред света, но и към всички останали дирекции и направления на културното ни ведомство. Вярвам, че ще имаме достоен министър от ГЕРБ-СДС, който ще управлява разумно и отговорно културата", каза Генчо Димитров.

Кандидатът за народен представител е категоричен, че е необходимо да се създаде цялостна стратегия за развитие на културната сфера със стъпки, отчитащи спецификата на регионите, състоянието на културната инфраструктура и творческия потенциал. „Важно е да се развива културната инфраструктура в малките населени места, защото тя носи невидими на пръв поглед приходи в местната икономика. Всички музеи, театри, читалища и концертни зали трябва да се пазят, реновират, но и да се изпълват със смисъл. Всеки такъв обект е част от уникалността на даден град или село. Аз искам да работя за запазване и развитие на културната инфраструктура, за подкрепа на сектора и за реализиране на работеща стратегия. Но такава, която да работи не само в София, но и в Нова Загора", каза още Генчо Димитров. Той е категоричен, че освен повишаване на стандарта на музейните работници, трябва да има достатъчно средства за дейността на

музеите.

В програмата на ГЕРБ „България след кризите - План за възстановяване", по отношение на културата, се залага на удвояване на възнагражденията на работещите в културния сектор до началото на 2025 година и по-лесен достъп на свободните артисти и частни трупи до държавните и общински сцени. „Работим за това българските творци да имат благоприятна среда да се изявяват и да популяризират нашата култура освен в страната и извън пределите й. За развитие и съхранение на културната идентичност и

духовността, както и за провеждане на нова политика за опазване, консервиране и популяризиране на археологическото ни наследство, както и за инвестиции в археологически разкопки и изготвяне на нова четиригодишна финансова програма за археологически дейности", допълни Генчо Димитров.

Той е уверен, че културата формира идентичността и развитието на нацията ни. „Освен че създава, тя съхранява вярата и ценностите ни, изкуствата, опазването и популяризирането на българския език, историческото наследство и националната памет. Ролята на институциите за духовния живот е водеща и е време развитието на българската култура да бъде целенасочено и в крак с предизвикателствата на глобалния свят. Затова се надявам хората да се доверят отново на кандидатите на ГЕРБ - СДС. Ние доказахме, че знаем как да управляваме и можем да го правим по-добре от всички. Отчетохме грешките си, слушахме хората и сме готови да поемем управлението, за да работим в интерес на всички българи", каза още кандидатът за народен представител.