Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дъжавен куклен театър - Сливен се съревновава в Сараево

30 септември 2022 09:30, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 237
Дъжавен куклен театър - Сливен се съревновава в Сараево

Днес трупата на Държавен куклен театър – Сливен играе на Международния куклен фестивал за деца LUT FEST , Източно Сараево, Босна и Херцеговина. В предпоследния ден на фестивалния форум, младите актьори представят България със спектакъла на режисьора Тодор Вълов „Свинарят“ по приказката на Ханс Кристиан Андерсен. Те влизат в творческа надпревара със свои колеги от Сърбия, Република Сръбска, Федерация Босна и Херцеговина, Естония и Израел. Тази година LUTFEST представи палитра от 20 куклени спектакъла в основната състезателна програма и много майсторски класове, лекции и ателиета в съпътстващата .

LUTFEST е международен куклен фестивал, който се провежда ежегодно в Източно Сараево, Република Сръбска, Босна и Херцеговина. Създаден е през 1999 г., впоследствие се превръща в най-големият фестивал от този вид в бивша Югославия. Платформата му представя някои от най-известните кукловоди в света, включително Пол Макгинис, Брус Ланойл и Питър Шуман. Домакин е на стойностни и художествено значими сценични произведения на куклени театри от цял свят. Допринася за популяризирането на нови и утвърждаването на реализирани културни ценности на международно ниво.

ДКТ – Сливен има своето утвърдено място, както в историята, така и в развитието на фестивала. В миналогодишното издание на LUTFEST трупата представи два спектакъла – „Славеят“ и „Кралят Елен“. Жителите на Сливен могат да ги видят в родния си град през октомври, заедно с останалите заглавия в афиша на кукления театър.

Приложено ще откриете обстойна информация и снимков материал за „Свинарят“ и октомврийския афиш на ДКТ - Сливен.

С пожелание за успешни и ползотворни дни.

 

С В И Н А Р Я Т

по Ханс Кристиан Андерсен

 

драматизация и постановка:

Тодор Вълов

сценография и кукли:

Наталия Гочева

музика:

Пламен Мирчев - Мирона

участват:

Андрей Иванов, Василена Чернаева, Георги Янев,

Мадлен Бисерска, Росен Иванов, Яница Халачева

 

автор на плаката:

доц. д-р Георги Павлов

автор на снимките:

Георги Ангелов

 

От авторите на „Свинарят“:

Приказката на Андерсен напомня, че и днес най-скъпоценното у човека са благородството на ума и душата. Разглезените, егоистите и горделивите трудно могат да бъдат харесани от някого, точно като това се случва с – принцесата, придворните и кралят.

Чрез изящните кукли, ярките сценични образи и заразителната актьорска игра, в нашия спектакъл се постарахме – да ви помогнем с избора:

- Кое е ценното?

- Дали богатство, титли, власт или …

„Свинарят“ е спектакъл-пародия на човешката суета, лицемерие, повърхностност и самовлюбеност.

Създаден е внимателно, с много обич и чувство за хумор, специално за вас – нашите зрители.

 

Спектакълът е подходящ за деца над 5 години.

Снимки

Дъжавен куклен театър - Сливен се съревновава в СараевоДъжавен куклен театър - Сливен се съревновава в СараевоДъжавен куклен театър - Сливен се съревновава в СараевоДъжавен куклен театър - Сливен се съревновава в СараевоДъжавен куклен театър - Сливен се съревновава в СараевоДъжавен куклен театър - Сливен се съревновава в Сараево

Файлове