Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Позиция на Областна администрация Сливен по повод публикации в медиите за неизгодно продаден имот държавна собственост

03 октомври 2022 12:36,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 472

По повод публикувани в някои медии статии със заглавие „Кандидат за депутат получил кредит от ББР за 3,4 м., срещу имот, купен на безценица“, в които се посочва, че бившият областен управител на област Сливен г-н Веселин Вълчев е извършил продажба „на безценица“ на имот – държавна собственост с площ 63 546 кв. м. за сумата от 70 880 лв., изразяваме своето становище, че тази информация е манипулативна и невярна.

След възложена от областния управител Минчо Афузов проверка, бе изготвен доклад, в който детайлно са изложени фактите и процедурите, свързани със сделката – обект на медиен интерес.

На първо място, в цитираната сделка става дума не за продажба, а за прекратяване на съсобственост между държавата и фирма „Керамик“ ООД. Въпросната съсобственост възниква, след като през 2006 г. влиза в сила новата кадастрална карта на гр. Сливен. Поради по-точното отразяване на площта, държавата се оказва собственик на 3 546 идеални части от имот с площ от 63 546 кв. м.

На второ място, осъществената на 07.06.2022 г. сделка касае не целия имот - с площ от 63 546 кв. м., а само държавната съсобственост в него – в размер на 3 546 кв. м. Именно тези 3 546 кв. м. са закупени от съсобственика – „Керамик“ ООД, за сумата от 70 880 лв. Тази продажна цена е формирана въз основа на експертна оценка от лицензиран оценител.

На трето място, според българското законодателство, в случаите на прекратяване на съсобственост между държавата и физическо или юридическо лице, не се провежда тръжна процедура за продажба на държавния дял от имота, а се осъществява изкупуване на този дял от съсобственика, в случая „Керамик“ ООД.

И не на последно място - издадената заповед за определяне на купувач и копие от сключения договор са изпратени в Окръжна прокуратура Сливен за осъществявана на контрол, каквато е практиката за всички разпоредителни сделки с имоти държавна собственост.

Това ни дава основание да считаме, че в тази сделка Областна администрация Сливен е защитила напълно държавния интерес.