Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Държавен куклен театър Сливен с четири награди от Международния фестивал в Сараево

03 октомври 2022 11:29, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 376
Държавен куклен театър Сливен с четири награди от Международния фестивал в Сараево

Държавен куклен театър – Сливен отнесе четири от седемте награди на тазгодишното издание на Международния куклен фестивал за деца LUT FEST , Източно Сараево, Босна и Херцеговина. Трупата на ДКТ – Сливен влезе в надпревара с професионални кукленици от Сърбия, Република Сръбска, Федерация Босна и Херцеговина, Естония и Израел, които представиха повече от 20 спектакъла в основната състезателна програма на форума. Младите актьори се представиха със „Свинарят“ на режисьора Тодор Вълов, по приказката на Ханс Кристиан Андерсен. Фестивалното жури в състав проф. Боньо Лунгов, председател и членове Небойша Йованович и Младен Янкович, единодушно им присъди наградата за най-добро колективно актьорско изпълнение. Яница Халачева получи индивидуално актьорско признание, а Наталия Гочева отнесе отличията за най-добро естетическо и техническо решение на куклите, за сценография и костюми.

LUTFEST е международен куклен фестивал, който се провежда ежегодно в Източно Сараево, Република Сръбска, Босна и Херцеговина. Създаден е през 1999 г., впоследствие се превръща в най-големият фестивал от този вид в бивша Югославия. Платформата му представя някои от най-известните кукловоди в света, включително Пол Макгинис, Брус Ланойл и Питър Шуман. Домакин е на стойностни и художествено значими сценични произведения на куклени театри от цял свят. Допринася за популяризирането на нови и утвърждаването на реализирани културни ценности на международно ниво.

ДКТ – Сливен за пореден път отвоюва мястото и доказа приноса си – както към фестивала, така и към развитието на световното куклено изкуство.

Трупата отново е в Сливен и ще очаква публиката от която се вдъхновява, заради която твори и с която споделя вълнението си представление след представление.

Предстои месецът, през който градът ще отпразнува своя празник и ДКТ – Сливен отново е готов да зарадва най-малките му жители.

Снимки

Държавен куклен театър Сливен с четири награди от Международния фестивал в СараевоДържавен куклен театър Сливен с четири награди от Международния фестивал в СараевоДържавен куклен театър Сливен с четири награди от Международния фестивал в СараевоДържавен куклен театър Сливен с четири награди от Международния фестивал в СараевоДържавен куклен театър Сливен с четири награди от Международния фестивал в СараевоДържавен куклен театър Сливен с четири награди от Международния фестивал в СараевоДържавен куклен театър Сливен с четири награди от Международния фестивал в СараевоДържавен куклен театър Сливен с четири награди от Международния фестивал в СараевоДържавен куклен театър Сливен с четири награди от Международния фестивал в СараевоДържавен куклен театър Сливен с четири награди от Международния фестивал в Сараево