Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стартира първата онлайн платформа за самоподкрепа и психично здраве на тийнейджъри и младежи по идея на УНИЦЕФ

10 октомври 2022 14:36, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди около 1 година, брой четения: 918
---

В Световния ден на психичното здраве, по инициатива на УНИЦЕФ, в България заработи първата онлайн платформа за самоподкрепа и психично здраве на тийнейджъри и младежи. Създадената „УНИЦЕФ стая“ в рамките на мобилното приложение „Разкажи Ми“ помага на младите хора да преодолеят негативните емоции, през които преминават, като тревожност, самота, тъга, страх и гняв.

Достъпът до платформата е лесен и безплатен за всички младежи до 24-годишна възраст и техните родители чрез специалното пространство в „Разкажи ми“, наречено „УНИЦЕФ стая“. В нея тийнейджърите могат да научат защо се появяват паник атаките и как могат да се справят с тях, както и да се запознаят с релаксиращи упражнения за намаляване на тревожността и подобряване на съня. Могат също да открият информация на достъпен език за това каква е разликата между тъга и депресия, какви са признаците за появата на стрес и как могат да го преодолеят, както и конкретни съвети за повишаване на самочувствието и управление на негативните емоции.

Данните на УНИЦЕФ показват, че 1 от 5 смъртни случая сред тийнейджъри на възраст 15-19 години в ЕС е причинен от самонараняване, а самоубийството е втората най-честа причина за смърт сред подрастващите в тази възраст в Европа. 

50% от всички психични проблеми се отключват преди 14-годишна възраст, а до 75% - преди 24-годишна възраст.

По време на пандемията от COVID-19, както и последвалата война в Украйна, състояния като страх, тревожност, депресия, панически атаки се обостриха сред подрастващите в България. Те идват в допълнение на вече съществуващите проблеми с тормоза в училище, домашното насилие, важността на кариерното ориентиране, появата на първите интимни връзки или междупоколенческата пропаст между родители и деца.

Целта на виртуалната „УНИЦЕФ стая“ е да помогне на младите хора да развият психологическа устойчивост, да изградят умения да се справят с неблагоприятните събития и да разберат по-добре себе си и това, което искат. Информационният портал на платформата е изключително полезен и за родители на тийнейджъри, които искат да научат как да подкрепят емоционално своето дете. Фокусът е във фазата на превенцията – това, което всеки младеж или родител може да направи сам, за да укрепи психичното си здраве, и така да е в състояние да помогне и на околните.

Новата платформа и кампанията „Как си всъщност? Разкажи ми“ са резултат от вече проведената национална кампания на УНИЦЕФ България „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“, която имаше за цел да подкрепи децата и младежите в България да се справят с тревожността и депресията и да повиши информираността за важността на психичното здраве. Безплатното и анонимно приложение може да бъде свалено тук:

App store: http://ios.razkazhimi.online

Google Play: http://android.razkazhimi.online