Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Междуинституционална работна група прие проект на Областна стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите

12 октомври 2022 16:14,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 429
заседанието днес

На работно заседание днес сформираният със заповед на областния управител междуинституционален оперативен екип прие проекта за новата десетгодишна Областна стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021 – 2030 г.).

Заседанието бе председателствано от заместник-областният управител Антоний Андонов. В него взеха участие служители от Областна администрация Сливен, общинските администрации в Сливен, Котел и Твърдица и представители на Регионалната здравна инспекция, Регионалното управление на образованието, Териториалното статистическо бюро, Дирекция Бюро по труда – Сливен, районните полицейски управления в Сливен и Котел, Комисията за защита от дискриминация и неправителствената организация „Ромска академия за култура и образование“. Сред дискутираните теми бяха повишаване мотивацията за по-добро образование сред ромите, превенцията и профилактиката на социално значимите заболявания в ромската общност, неконтролираните бременности, необходимостта от законодателни промени с цел узаконяване на жилищата и подобряване на техническата инфраструктура в районите с компактно ромско население, възможностите за изнасяне на терен на част от здравните, социални и образователни услуги, разширяване обхвата на целодневната организация на учебния ден за децата от ромската общност, назначаване на служители с ромски произход в публичната администрация и някои от полицейските управления, представяне на автентичната ромска култура и добрите примери на успешни роми в медиите и др.

Областната стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021 – 2030 г.) има две основни части – аналитична и стратегическа. Аналитичната част представя анализ на сегашната ситуация, а стратегическата съдържа комплекс от предвидени мерки, разпределени в шест направления: образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, върховенство на закона и антидискриминация, култура и медии. Окончателният вариант на стратегията ще бъде приет от Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси.

По време на заседанието стана ясно, че четирите общини от област Сливен вече са изготвили своите планове за действие по стратегическия документ и предстои те да бъдат обсъдени и приети от общинските съвети. Областна администрация Сливен се ангажира с осъществяването на прецизен мониторинг върху мерките, дейностите и проектите, свързани с новите общински планове и Областната стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите.

„Надявам се всички тези добри мерки и намерения да не останат само на хартия и да постигат очакваният ефект. От името на областния управител искам да подчертая, че вратите на Областна администрация са широко отворени за подкрепа и съдействие“, каза на финала на заседанието заместник-областният управител Антоний Андонов.