Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министър Стефан Константинов се запозна с проблемите в здравеопазването в област Сливен

07 март 2011 16:35,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1245
снимка

Днес, 7 март 2011 г., в областна администрация Сливен министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов се срещна с управителите на държавни и частни здравни заведения от областта, директорите на регионалните структури на здравното министерство, ръководствата на лекарските организации, общините и РИО Сливен. Домакин на срещата беше областният управител Марин Кавръков. Присъстваха Десислава Танева и Юлиана Колева – народни представители от ПП ГЕРБ.

Г-н Кавръков откри срещата като каза, че изминалата година е била много тежка за здравеопазването, но се наблюдава и напредък: има изготвена здравна карта, кадрово са решени проблемите на повечето лечебни заведения.

От своя страна д-р Константинов изрази увереност, че настоящата година ще е по-добра за здравеопазването. Сега на дневен ред е реформата да продължи и да се извърши докрай, а промените в сферата да са положителни за всички страни. По думите му проблемът е явен – средствата не са достатъчно, но от друга страна трябва да се промени и начинът, по който се използват. Клиничните пътеки са доказали, че няма как да се контролират разходите на лечебните заведения, а чрез бюджетите пък разходите се контролират добре, но не се стимулира конкуренцията. Според здравния министър трябва да се търсят новите съвременни методи, какъвто е въвеждането на диагностично-свързаните групи. Тази система е много сложна и не трябва да се очаква, че ще заработи добре за година, но постепенно трябва да се въведе. Политическа воля за това има.

Министър Константинов съобщи още, че в момента тече активна дейност по изграждане на концепции за спешната помощ, за образованието, което да получават медицинските кадри и по всички други наболели въпроси.

Участниците в срещата поставиха конкретните си въпроси. По отношение на медицинския център в Твърдица Иван Петров - общински председател на ГЕРБ, потърси съдействие за осигуряване на рентгенов апарат и дооборудване на лаборатория. Средства за ремонт на помещенията ще бъдат заделени от общинския бюджет. Д-р Константинов подчерта, че оборудване може и да се намери, но основен е въпросът кой ще обслужва новата техника, защото е трудно да се намерят специалисти за малките населени места.

Проблемите на общинската болница в Нова Загора бяха поставени от Галя Захариева – заместник кмет. По думите на здравния министър ако една болница има пациенти, тя трябва да се развива, като не се прави разлика между общински и държавни лечебни заведения. Общинските болници в малките населени места имат своето място, но за определени дейности. По думите на министър Константинов същото важи и за болницата в Котел, като отново подчерта, че най-важен е въпросът с кадровото обезпечаване на дейността.

Повдигнат беше въпросът за специализациите на младите лекари. Според д-р Величков – управител на ДКЦ-2, нормативната база за специализантите е неуредена. В отговор здравният министър каза, че през последната година доста неща в тази посока са изяснени - има специализации, по които се отпускат по 2-3 минимални работни заплати, а специализацията по държавна поръчка се счита за трудов стаж. Концепцията е, че ще се плаща за тези специализации, които са необходими на държавата. От друга страна за платените специализации самите болници могат да поемат възнаграждението на своите специализанти срещу договори с тях.

Д-р Консулов от „Амброаз Паре” постави въпроса за влошените отношения лекар – пациент и призова министъра да се вземат мерки за защита авторитета на лекарите. На това министър Константинов отговори, че 95% от жалбите са за грубост или некомпетентност на лекари. Според него в много случаи отношението на лекари към пациенти не е добро –всяко медицинско лице трябва да работи честно, по най-добрия начин и да бъде вежливо. Тогава ще се върне доверието и уважението на пациентите.

Според д-р Бянкова – председател на БЛС в Сливен, наистина се наблюдава една тревожна тенденция медицински лица да уронват престижа на професията. Според нея конкретните случаи първо трябва да се разглеждат вътре в съсловието, да се прецени дали става въпрос за лекарска, индивидуална или системна грешка, а не да се правят изказвания пред обществото от едни лекари за професионализма на други.

По отношение на Центъра за кожно-венерически заболявания в Сливен министърът на здравеопазването каза, че той трябва постепенно да премине към болницата, но със запазване на диспансеризацията на социално значимите заболявания като СПИН и сифилис.

Бисерка Василева – директор на РИО Сливен, сподели за разминавания в нормативните документи на МОНМ и тези на МЗ. Тя постави и други конкретни въпроси – за стандарти за кубатурата на един ученик, за лошото състояние на санитарните помещения в някои училища, за равния достъп до образование, за лекарските кабинети в учебните заведения. Според министър Константинов при толкова много здравни заведения, мястото на лекарите не е в училищата. Поддържането на такива би било пилеене на средства, а и обезпечеността им с кадри е под въпрос.

След срещата в областна администрация Сливен д-р Стефан Константинов посети МБАЛ „Д-р Иван Селимински”.

Снимки

снимка