Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Чуждестранни делегации са на посещение в Сливен за Димитровден

25 октомври 2022 19:10, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди около 1 година, брой четения: 281
Delegaciy

Кметът Стефан Радев посрещна днес делегации от градове-партньори на Сливен. Те са от Печ, Унгария, Алба Юлия - Румъния и Ниш– Сърбия и са в Града под Сините камъни по покана на сливенския градоначалник. В срещата се включиха и представители от сръбските общини Ниш и Лесковац, които в момента са на четиридневно обучение в Сливен. То се провежда под домакинството на Община Сливен и е по линията на Инструмента за техническа подкрепа и обмен на информация към Европейската комисия (TAIEX).

„Добре дошли в Сливен! Радвам се, че се отзовахте на поканата ни за празника на Сливен – Димитровден. Надявам се да се чувствате добре в нашия град и да отнесете най-добри спомени от него. А те ще са такива, ако пожелаете отново да се върнете тук“, заяви в приветствието си към всички кметът Радев. Той обърна внимание на партньорските отношения между градовете, на обмена опит и изрази надежда, че те ще се затвърждават във времето, освен с неформални разговори, но и с работни срещи.

От своя страна гостите изразиха най-добри впечатления от посещението си до момента. Те се обединиха около всеобщото мнение, че Сливен е гостоприемен и оживен град. Особено впечатление изрази кметът на унгарския град Печ Атила Петерфи, че е усетил Сливен като роден град. „Намирам нещо общо между двата града и наистина се почувствах като у дома си“, каза той.

Гостите бяха приветствани и от председателя на Общинския съвет Димитър Митев, който им пожела много приятни моменти с празничната програма и от местата, които им предстои да посетят.

На срещата присъстваха един от зам.-председателите на местния парламент Веселина Тонева и зам.-кметовете инж. Стоян Марков и Камен Костов. Сред чуждестранните гости бяха още заместник-кметът на Печ Габор Заг, Мария Буда – съветник на кмета на Алба Юлия, Александра Нику – експерт по европейски проекти в Общината на Алба Юлия, От Ниш присъстваха общинският съветник Жарко Милошевич и Марина Йович – експерт по туризъм.

Връзките между Сливен и Печ датират от 1969 год. Договорът за сътрудничество е подновен през май, 2001 г., а в края на 2002 г., е приета Програма за съвместна работа за 2003 год.

Партньорството между Сливен и Алба Юлия е резултат от съвместната работа по проект по програма на Европейския съюз. Договорът за сътрудничество между двата града е подписан през юни 2002 г.

Началото на съвместното партньорство между Сливен и Ниш бе дадено през септември 2019 г. Това се случи на международен икономически форум, чийто организатор и домакин бе Община Сливен.

Снимки

DelegaciyDelegaciyDelegaciy