Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

По инициатива на Областна администрация се подготвят мерки за ограничаване на пътните инциденти, причинени от безстопанствени животни

28 октомври 2022 13:50,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 470
срещата вчера

По инициатива на Областна администрация се проведе работна среща по повод зачестилите сигнали за тежки пътно-транспортните произшествия, причинени от безстопанствени животни. При един от пътните инциденти с участието на свободно пуснати коне край село Градец, микробус се преобърна и падна от мост, вследствие на което имаше седем тежко пострадали.

В работната среща вчера взеха участие заместник-областният управител Антоний Андонов, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Величков, прокурор Красимир Маринов от Окръжна прокуратура – Сливен, началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димитър Кикьов, началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Илиян Николов, Пламен Димитров, началник на Районното управление в Котел, Шериф Куванджъ, заместник-кмет на община Котел, директорът на Областно пътно управление инж. Митко Иванов и д-р Димо Кондев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

По време на дискусията бяха очертани съществуващите проблеми при опитите за ограничаване на свободното придвижване в публичните държавни и общински територии на безстопанствени животни, и най-вече - на свободното пресичане и движение на селскостопански животни по републиканските и общинските пътища. Набелязани бяха конкретни мерки за справяне със съществуващите логистични и организационни пречки, за някои от които ще се потърси съдействие от ресорните министерства и други органи на централната власт.

„Не може на територията на един регион свободното движение на животни да е по-важно от защитата на човешкия живот. Ще предприемем всички законови стъпки, с цялата строгост на закона, за рязко намаляване на пътно-транспортните произшествия, причинени от селскостопански животни на собственици, които се отнасят крайно безотговорно към тяхното отглеждане и стопанисване, и нещо повече - не зачитат правата на останалите участници в движението и застрашават непрекъснато техния живот“, коментира след срещата заместник-областният управител Антоний Андонов.

Според статистиката на Окръжна прокуратура Сливен и ОДМВР, през последните две години в област Сливен са регистрирани 64 пътно-транспортни произшествия с участието на безстопанствени животни и са издадени 36 наказателни постановления по чл. 106 от Закона за движение по пътищата, касаещ придвижването на превозни средства с животинска тяга.