Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Приветствие на областния управител Минчо Афузов по повод 1-ви ноември - Ден на народните будители

01 ноември 2022 08:10,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 375
Минчо Афузов

Скъпи дейци на науката, просветата и културата от област Сливен,

Уважаеми съграждани,

Отново е 1-ви ноември и ние свеждаме чела пред делото, приноса и подвига на видните български възрожденци, запалили светлика на познанието за славното ни минало и „искрата любородна“, събудила народната свяст и разпалила непоколебим патриотичен плам в сърцата на хиляди българи.

И днес на празничните площади из цялата страна ще звучат имената на първотворците на Българското Възраждане: Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, Матей Преображенски Миткалото и Неофит Бозвели, Иларион Макариополски и Неофит Рилски, братя Миладинови и Добри Чинтулов, Петър Берон и Васил Априлов, Георги Сава Раковски и Бачо Киро Петров, Антим I и Екзарх Йосиф, Петко Рачо Славейков и Христо Г. Данов, Ангел Кънчев и Георги Бенковски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Васил Левски и Христо Ботев, дядо Вазов и още плеяда будители на националното ни самосъзнание и борци за българската ни свобода. За нас днес това са светли имена от родната история. Но зад всяко от тях стои един неспокоен, отдаден, нелек, изпълнен с рискове и несгоди живот, всецяло посветен на отечеството и отхвърлянето на вековния гнет. Нима това е бил лесен избор?

"Любовта към отечеството превъзхожда всичките световни добрини и тя е най-утешителната мисъл за човека на този свят. Когато тя стане в него едно постоянно начало, тя го прави да презре всичко друго, що има на света, и го кара да се впуска драговолно в най-големите и най-опасните предприятия", пише в незавършените си мемоари Георги Сава Раковски. Това е непоклатимото верую на всички просветени български умове, храбро отрекли себе си, за да оставят пример, да посеят патриотична страст и я превърнат в детонатор за всенародния устрем към свободата. Това е апостолската мисия на българските будители. Пред нея ние се прекланяме днес. И често се питаме: достойни ли сме за тяхната героична саможертва, как се вместваме в тяхната мяра за доблест и чест, браним ли светлите им идеали?

В Деня на народните будители нека си припомним техните завети и дълга си за скромно и самоотвержено служене на род и отечество! Независимо от бурното и превратно време, в което ни е съдено да живеем.

Пожелавам на всички вас преди всичко здраве и мирно небе, мъдрост и дръзновение, постигнати цели и добротворни дела, вдъхновение и творчески успехи!

Честит празник!

Минчо Афузов,

Областен управител на област Сливен