Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Честит Ден на народните будители!

01 ноември 2022 12:58, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 348
Den na narodnite buditely

По повод Деня на народните будители, днес на старите Новоселски гробища в Сливен се извърши поклонение пред лобното място на видни сливенци. Сред тях са Добри Чинтулов, Димитър Табаков, Мишо Тодоров, Илия Цеков, Иван Апостолов.

„Добри Чинтулов е едно от имената в българската история, което най-пълно въплъщава и е събирателен образ на будителя. Той участва във всички форми на борбите на българския народ – за национално просвещение, за независима българска църква и в национално-освободителната борба. Неговите пламенни слова и зов към българите, да се пробудят и да се борят за свободата си, е един от най-силните и запомнящи се в нашата история. Неслучайно, част от неговата песен „Стани, стани, юнак Балкански“, и днес точно в 12 ч., звучи от часовниковата кула над сградата на Общината, напомняйки ни за една от емблемите и гордост на Сливен“ заяви след заупокойната молитва кметът Стефан Радев, който бе сред присъстващите на днешното поклонение. Той бе придружен от зам.-кмета по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

За огромното значение на празника, посветен на делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, говори и председателят на Сдружение „Мати Болгария“-Сливен, Дора Пондалова. Сдружението е традиционният съорганизатор на проявата в Сливен.

„Денят на народните будители възниква в твърде трудни времена, след Първата световна война. Именно в такъв момент българите се вглеждат в най-светлите имена на нашето духовно минало. Търсят съприкосновение с онези, които в трудно и безперспективно време, с мощта на своята мисъл, са връщали равновесието и духовната стабилност на българите“, заяви Дора Пондалова.

В поклонението се включиха ученици от ППМГ „Добри Чинтулов”, от ПХГ „Дамян Дамянов”, от ПГИ „Проф. Димитър Табаков” и ПГЕЕ ”Мария Кюри”, общественици и граждани.

Организатори са Сдружение „Мати Болгария – Сливен” и Община Сливен.

 

 

Снимки

Den na narodnite buditelyDen na narodnite buditelyDen na narodnite buditelyDen na narodnite buditelyDen na narodnite buditelyDen na narodnite buditelyDen na narodnite buditely