Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Строители поставят паметна плоча на големия сливналия инж. Иван Иванов

08 ноември 2022 14:38, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 525
Инж. Иван Иванов

Паметна плоча на родения в Сливен Иван Иванов - строителен инженер, новатор, учен и прочут кмет на София, ще бъде поставена днес от Камарата на строителите в България и Националния клуб на строителите – ветерани, в непосредствена близост до водопровода "Рила - София“ в община Самоков. По този повод кметът на Община Сливен Стефан Радев изпрати поздравителен адрес до двете организации за родолюбивата им инициатива. „Личността на инж. Иванов е заела достойното си място сред знаковите имена, с които Сливен се гордее! Млад ентусиаст, патриот, изпълнен с воля и устрем, той бързо успява да направи впечатление и да въведе в градоустройството модерните европейски тенденции“, заявява Радев. „И днес той е считан за най-успешния софийски градоначалник. Паметта за големи личности като него трябва да бъде съхранена и предадена на поколенията, за да служи като образец за новаторско мислене“, казва още сливенският кмет.

Инж. Иван Иванов /2 юли 1891 г. – 1965 г./ е завършил Техническия университет в Мюнхен. Управлението му като кмет на столицата ни /1934 – 1944 г./ е известно като „Златното десетилетие на София“. За него и до днес напомнят емблематични сгради като тези на Съдебната палата, Народната библиотека, БНБ, МВР, зала „България“ и др. За изработването на градоустройствен план на столицата обявява конкурс с участието на урбанисти от Европа. Започва да строи т.нар. работнически жилища, след като изучава опита на Виена и Прага. Големите му постижения и драматичните обрати в житейския му път са описани в документалния роман на журналиста Станислав Колев „Кметът на София“, който бе представен през пролетта в Сливен.

Рилският водопровод, където ще е паметната плоча, е първото съоръжение от подобен мащаб, което снабдява софиянци с чиста питейна вода.

 

 

Снимки

Инж. Иванов в работна бстановка, в кметския си кабинет. Снимките са от "Уикипедия"