Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Нов параклис отвори врати в село Бозаджии

08 ноември 2022 15:41, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 363
Nov paraklis

В сливенското село Бозаджии днес, на Архангеловден, официално отвори врати новопостроеният параклис. Светата обител носи името „Св. св. апостоли Петър и Павел“ и е дългоочаквана за местните жители.

Сред присъстващите на днешното откриване бе зам. кметът по икономическото развитие инж. Стоян Марков, който приветства кметския наместник на селото Яна Петрова и всички гости на събитието.

„От името на кмета Стефан Радев и лично от мое име ви поздравявам за усилията и задружието, които са ви обединили около изграждането на параклиса и днес той вече е факт! В трудното и забързано време, в което живеем, всеки от нас се обръща към вярата и търси утеха в нея. Нека всеки, който посети новата света обител, да намери душевен покой, сили и надежда в утрешния ден“, заяви инж. Марков. Той подари икона на Свети Димитър Солунски.

Благодарност към всички дарители и ентусиасти, участвали със средства, труд и материали за изграждането на божия дом отправи кметският наместник на Бозаджии Яна Петрова.

„Изказвам огромни благодарности на хората, с чиято помощ изградихме това прекрасно и свещено място. Благодаря ви!“, каза тя.

Официалното откриване бе съпътствано със света литургия и празничен водосвет от отец Методий в съслужение със свещениците от Сливенска митрополия Иван, Стилиян и Панайот. Програмата продължи с изпълнения на Ансамбъла за народни песни и танци-Сливен.

Сред гостите на събитието бяха още общински съветници, кметове на населени места, кметски наместници, жители на селото и бившият български състезател по борба Станка Златева - носител на два сребърни олимпийски медала, петкратен световен и шесткратен европейски шампион.

Строителството на параклиса започва на предоставен от Община Сливен терен през 2014 г. Той е изграден предимно със средства на дарители. Изографисването му е дело на художника-реставратор Лука Делийски.

 

Снимки

Nov paraklisNov paraklisNov paraklisNov paraklisNov paraklisNov paraklisNov paraklisNov paraklis