Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проектът "Светлини и сенки" поставя днес началото на поредица камерни концерти в Сливен

11 ноември 2022 12:19, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 4 месеца, брой четения: 387
Пресфото БТА, снимка: Велина Василева

Проектът "Светлини и сенки" поставя днес началото на поредица камерни концерти в Сливен, каза в Пресклуба на БТА в града Кремена Оксенкруг, директор на Симфоничния оркестър в града. Сливен няма богат опит с камерните концерти, отбеляза тя, но те са присъщи на повечето филхармонии. Общо пет ще бъдат те в творческия сезон на културния институт.

 

Радвам се, че ще започнем тази поредица с концерт на двама от най-титулованите български артисти - виолончелистът Атанас Кръстев и пианистката Виктория Василенко, сподели Кремена Оксенкруг. Проектът под надслов "Светлини и сенки" е цикъл от девет концерта, включващи контрастни произведения от съкровищницата на камерния репертоар – соната "Арпеджионе" от Франц Шуберт, Соната за виолончело и пиано от Едвард Григ, пиесата "В подражание на Албениц" от Родион Шчедрин и пиесата "Цигански напеви" от Пабало Сарасате.

 

"С този проект искаме да предложим на публиката такъв формат концерти", каза виолончелистът Атанас Кръстев. По думите му, името подсказва, че в програмата има много контрасти - като стил и като усещане. Контрастът е и между произведенията в музикалната програма, част от тях много популярни, други - такива, които човек не може да чуе на живо толкова често. "За първи концерт програмата е максимално интересна и с нетърпение очаквам да се кача на сцената", коментира виолончелистът.

 

"Програмата е интересна и достъпна, каза Виктория Василенко, която ще дебютира на сливенска сцена. Реакцията на публиката навсякъде е изключително положителна."

 

Изпълнители са от най-утвърдените млади български музиканти, доказали се на българската и международната сцена като солисти и камерни изпълнители. И двамата са носители на огромна колекция български и чуждестранни отличия и несъмнено ще предложат и на сливенската публика музикална вечер, която би впечатлила и най-взискателните почитатели по европейските столици, каза Кремена Оксенкруг.

 

"За мен е важно нашата публика, която за една година придоби навика, желанието и удоволствието да присъства на симфоничните ни концерти, да възприеме великото изкуство на камерната музика, каза директорът на Симфоничния оркестър. Очаквам това да разшири тяхното усещане и виждане в музикален аспект. Имам намерение този тип музикални събития да станат част от нашето ежедневие."

 

Концертът ще се състои тази вечер от 18:30 часа в зала "Сливен". Той е осми и предпоследен, като цикълът ще бъде затворен на 15 ноември, вторник, в Камерна зала "България".

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Пресфото БТА, снимка: Велина Василева