Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ето как пазарът на имоти в Сливен се влияе от новите условия за саниране на сгради

15 ноември 2022 08:00, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди около 1 година, брой четения: 648
Ето как пазарът на имоти в Сливен се влияе от новите условия за саниране на сгради

Повишаването на цените на електроенергията и горивата и приближаващият зимен сезон стават причина за все по-често замисляне за това какви са ефективните начини за намаляване на разходите за отопление на жилищата. Колкото по-нисък е стандартът на живот в едно населено място, толкова по-големи са и притесненията на жителите му. Ето защо може да се твърди, че повече се тревожат жителите на по-малките населени места, където има предимно възрастни хора, а възможностите за поминък са ограничени.

Експертите от Реалистимо анализират ефекта върху имотния пазар в Сливен, породен от Националната програма за енергийна ефективност и санирането на сгради в града.

За разлика от предишните етапи, когато средствата идваха от държавния бюджет и санирането на сградите се покриваше 100% от държавата, този път финансирането е смесено – от държавата и ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост. Едновременно с това, собствениците на жилищата може да се наложи да заплатят и енергийното обследване – огледа, въз основа на който се решава дали дадена сграда е подходяща за саниране по програмите – без гаранция, че след това сумата ще бъде възстановена. Ако обаче етажните собствености се разколебаят сега, при следващите етапи на програмите ще трябва да се подготвят и за 20% самоучастие в санирането.

Тези допълнителни разходи от порядъка на няколко стотин лева, особено в период на несигурност и непрекъснато повишаваща се инфлация могат да станат причина за отказ от участие в програмите за енергийна ефективност. От гледна точка на пазара на имоти това означава, че при евентуално желание за продажба или отдаване под наем стойността на жилища с ниска енергийна ефективност е по-малка от тази на същите апартаменти в обновени сгради.

Този отоплителен сезон се очаква да бъде най-тежкия до сега заради инфлационните процеси в страната, както и много по-високите цени за отопление породени от конфликта в Украйна.

В Сливенска област се наблюдава, че населението намалява и застарява, а според данни на Реалистимо активните хора търсят имоти в по-големи градове като Бургас, които са по-активни икономически. Това означава, че все по-малко са хората, които могат да отделят средства за подобряване на показателите на жилищата. Такава инвестиция обаче води не само до намаляване на общите разходи, а и до подобряване на условията за живот в сградите, до повишаване на сигурността. Именно това са ключовите показатели, въз основа на които желаещите да купят или наемат имот вземат своето решение. Подобна е ситуацията и с недвижимите имоти в Ямбол според Реалистимо.

Въпреки че по-големите градове остават водещи по брой сделки с недвижими имоти, значително раздвижване се наблюдава и на по-малките пазари. Това се дължи основно на факта, че работата от разстояние се утвърждава и след края на пандемията, а хората се обръщат отново към по-спокойния начин на живот в малките населени места. Те обаче държат на редица удобства – високият енергиен клас на сградата и всички произтичащи от това предимства са водещи за тях. Ето защо, колкото и трудно да изглежда на фона на покачващите се цени, инвестицията в саниране е оправдана такава в дългосрочен план.

Сайта за недвижими имоти Реалистимо отчита стабилен имотен пазар без сътресения, но се забелязва леко намаляване на броя сделки в Сливен и региона след динамичните месеци от миналата година и началото на тази година.