Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какво трябва да знаем при покупка от онлайн аптека

15 ноември 2022 09:51, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди около 1 година, брой четения: 680
Какво трябва да знаем при покупка от онлайн аптека

Когато става дума за купуване на лекарства онлайн, трябва да сте абсолютно убедени, че пазарувате от легитимен търговец, който отговаря на всички изисквания на закона. Това е гаранция, че ще получите оригинални медикаменти с прозрачен произход, безопасни и предназначени точно за вашите нужди.

 

Как да изберете онлайн аптека

• Убедете се, че собственикът ѝ има работеща офлайн аптека, както е изискването по закон.

• Вижте в Общите условия има ли посочено разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

• Влезте на сайта на ИАЛ и вижте отбелязан ли е в регистъра на лицата, имащи право да продават лекарства през интернет.

• Потърсете на самия сайт общото лого на ЕС, което ви дава възможност с едно кликване на проверите законността на уебсайта. Можете да видите как изглежда най-долу на страницата на аптеки Витания.

• Проверете посочен ли е физически адрес и отговаря ли някои на изписания за контакти телефон.

Ако се колебаете между няколко легитимни онлайн аптеки, лицензирани да продават еднакви групи продукти, проверете коя от тях ви осигурява подробна и ясна информация за начина на пазаруване и връщане на поръчаното. Избирайте според разбираемите и подробни описания на свойствата и действията на лекарствата и другите артикули, коректността и отношението на служителите, мненията на потребителите и т. н.

 

Какви са изискванията за продажба на фармацевтични продукти

Основното изискване към онлайн аптеките е да не продават лекарства, за които е необходимо предписание от лекар. Те могат да предлагат само медикаменти, отпускани без рецепта.

Валидни са и всички останали законови изисквания за продажба на лекарства. Лекарствените продукти трябва да отговарят на съответните стандарти, да са с официален произход, в оригиналните си опаковки. Необходимо е да са придружени с листовка за потребителя, която ясно описва предназначението и действието им, дозировката при употреба, евентуалните странични ефекти.

Следи се начинът им на съхранение и срокът им на годност. Предлагат се за продажба единствено лекарства с разрешение за употреба в България.

Онлайн аптеката трябва да е лицензирана не само за фармацевтичните продукти, но и за всички други, които продава.

 

Защо е по-удобно пазаруването от онлайн аптека

То пести време и е много лесно, но това не са всичките му предимства. Може би най-важното е, че ви дава коректна и ясна информация за всеки артикул и ви позволява да направите информиран избор.

При затруднение да прецените дали лекарството, хранителната добавка и витамините са подходящи за вас, разчитате на компетентна консултация от специалисти - фармацевти и помощник-фармацевти, както се случва това на vitania.bg.

При всяка поръчка се възползвате от различни видове промоции, отстъпки и бонуси. Имате право да проверите доставката, преди да я приемете от куриера.

Покупката онлайн си има и своите недостатъци. Може би ще ви липсва контактът очи в очи с фармацевта, но пък се ползвате от пълна дискретност при пазаруването. По-сериозните проблеми са свързани с типичните за интернет заплахи от злоумишлени действия на киберпрестъпниците и изискват личната ви ангажираност.