Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Над 120 души измериха кръвната си захар по време на инициативата на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен

15 ноември 2022 11:44, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди около 1 година, брой четения: 1395
измерване на кръвна захар Сливен 2022

Над 120 човека се възползваха от възможността да измерят кръвната си захар по време на инициативата на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен и екипа на Отделението по ендокринология. При трима от изследваните е установена кръвна захар, за което не са подозирали. Те бяха насочени за преглед към ендокринолог, получиха информация за заболяването и насоки за правилен хранителен режим. Началникът на отделението д-р Наталия Канева заяви, че резултатите от проведеното изследване потвърждават необходимостта от профилактично изследване на кръвна захар, особено при пациенти в рискова група – с наднормено тегло, близки роднини с диабет, липсата на двигателна активност и др.

 

Много често заболяването се открива случайно, при провеждане на изследвания по друг повод. Диабетът има усложнения, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност, съдови усложнения и др. Редовният самоконтрол намалява усложненията. Важни са профилактичните прегледи, периодично посещение при ендокринолог при диагностициране и редовно измерване на кръвната захар.

 

Инициативата беше по повод 14 ноември, който се отбелязва като Световен ден за борба със захарния диабет, с оглед скрининг за захарен диабет и съвети за здравословно хранене.

 

Отделението по ендокринология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен извършва консултативни прегледи, диагностика и лечение на захарен диабет, лечение и профилактика на диабетните усложнения - неврологични, бъбречни, очни и периферни съдови.

 

Снимки

измерване на кръвна захар Сливен 2022измерване на кръвна захар Сливен 2022