Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Местният парламент подкрепи предложението на кмета Стефан Радев за подпомагане на собствениците по новата програма за саниране

17 ноември 2022 12:28, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 322
Sanirane

На редовното си заседание днес местният парламент в Сливен одобри предложението на кмета Стефан Радев Общината да подкрепи собствениците от сдруженията за енергийна ефективност по новата програма за саниране. Общинската помощ ще се изразява в покриването на 50% от разходите за енергийно обследване на блоковете, тоест за техническите им паспорти.

„Дизайнът на новата програма за саниране е различен от националната, която реализирахме преди две години, по две причини. Едната е, че енергийното обследване на жилищата, е за сметка на собствениците и втората – изключително кратките срокове за кандидатстване. За да стимулираме повече хора да бъдат активни и да катализираме този процес, решихме Общината да се намеси“, заяви кметът Стефан Радев. Той поясни, че мотивът е значителният ефект за общината, който би могъл да се постигне, ако тези средства се вложат в енергийно обследване на жилищата, които са част от градската среда. „Искаме повече жилищни блокове в Сливен да имат шанс да получат средства от тази програма. Да създадем конкурентни предимства на нашите сдружения и сме готови да инвестираме в това“, бе категоричен кметът Радев.

На днешната сесия с пълно мнозинство бе подкрепена издигнатата кандидатура на общинския съветник Соня Келеведжиева за зам.председател на местния парламент. Тя зае овакантеното място на доскорошния си предшественик Деян Дечев, който подаде оставка.

С 25 гласа „за“ подкрепа получи и актуализацията на общинския бюджет. По думите на кмета Радев тя касае средства, които ще бъдат насочени в изграждане на система за видеонаблюдение в част от кварталите „Сини камъни“ и „Българка“, реконструкция на няколко детски площадки в Сливен, основни ремонти на сгради – общинска собственост в няколко населени места, купуване на компютри за кметства, осигуряване на допълнителни средства за помощи на нуждаещи се граждани и др. Друга съществена причина, която сливенският градоначалник изтъкна е имуществена сделка, свързана със закупуване на два имота от страна на Общината, в които тя е съсобственик.

В хода на сесията бе гласувано предложението Общината да кандидатства с проект по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г.”, свързан с осигуряването на услугата „Грижа в дома“ за лица с увреждания и възрастни хора. Финансовата помощ по проекта е на 100 процента безвъзмездна и възлиза на близо 2,5 млн.лева. Другото гласувано предложение бе свързано с осигуряването на допълнителни 238 хил.лева по проект „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване в община Сливен“. Днес бе решено още прекратяване дейността и ликвидация на Обредния комплекс, както и закриване на Звено „Домашен помощник“ към Домашния социален патронаж.

Сред одобрените точки попаднаха още изменение на план-сметка за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битови отпадъци и поддържане на чистотата на територии за обществено ползване за 2022 г. Размерът на план-сметката от близо 15,6 млн. лева остава същият, а част от средствата ще бъдат пренасочени по пера.

Общинските съветници подкрепиха отчета за изпълнение на решенията на местния парламент за първото полугодие на 2022 г. Одобрение получиха и точките за упълномощаване на представители на Общината, съответно, за участие в Общото събрание на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен и в Общото събрание на „Водоснабдяване и канализация-Сливен“ООД.

 

видео от заседанието:

https://www.facebook.com/stefanradevsliven/videos/868177664295204