» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

В Ямбол с 6,5 млн. евро ще бъде изграден завод за производство на фотоволтаични модули

17 November 2022 14:30, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 3 weeks ago, number of readings: 413
В Ямбол с 6,5 млн. евро ще бъде изграден завод за производство на фотоволтаични модули

В Ямбол ще бъде изграден завод за производство на фотоволтаични модули. Инвестицията е в размер на 6,5 млн. евро. Строителството ще стартира през април догодина, а заводът се очаква да заработи до края на 2023 г. Инвеститор е на италианският консорциум EXE Solar. Това беше съобщено пред медии след среща на инвеститорите и областния управител на Ямбол Георги Чалъков.

 

Заводът ще се намира в местността "Рибарника", в близост до северния околовръстен път на Ямбол. Там фирмата е закупила 11 дка терен частна собственост за над 200 000 евро. Предстои разкриване на 50 работни места за инженери и IT специалисти. Ще се търси сътрудничество с базирания в Ямбол Факултет "Техника и технологии" към Тракийски университет - Стара Загора, обясни инвеститорът Кристиано Камизани, който живее в България от 10 години.

 

По думите му компанията има завод в Китай, но се преориентира към преместване на производствата си в Европа. "Проектът е много сериозен и амбициозен. След проучване в други градове в България решихме да инвестираме в Ямбол, защото тук намерихме добро сътрудничество с местните власти", каза още Камизани.

 

"Производството е абсолютно екологично и няма замърсяване на околната среда. В цял свят в момента се говори за производство на зелена енергия. Ямбол ще има преимуществото да има такъв завод, който е единствен на Балканския полуостров. Производственият капацитет първоначално ще бъде 350 мегавата, а впоследствие ще бъде увеличен до 600 мегавата", посочи Пламен Комитов, който отговаря за проекта.

 

Компанията възнамерява да затвори производствения цикъл с изграждането на фотоволтаичен парк. За целта е заявила инвестиционно намерение за закупуване на 600 дка общински терени на бившите казарми в местността "Червен баир" в Ямбол, каза адвокатът на дружеството Велислав Йонев.

МИРА БЕЗУС
БТА-Сливен