Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Батик с ефекти от морска сол бе първото предизвикателство пред участници в проект за използавне на естествени багрила в Сливен

18 ноември 2022 16:07, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 седмици, брой четения: 208
Батик с ефекти от морска сол бе първото предизвикателство пред участници в проект за използавне на естествени багрила в Сливен

Започнаха заниманията по проекта "Да творим с багри от природата" на фондация"Крайница", съобщиха от Обществен дарителски фонд - Сливен, които са партньори по него заедно със Сдружение "Читалища" от Община Сливен. Първото занимание събра седем любителки на изобразителното изкуство, които се изправиха пред предизвикателството на темата "Есенни листа" - батик с ефекти от морска сол.

 

На заниманието бяха коментирани събраните рецепти за боядисване на различни тъкани с естествени багрила. Участничките се запознаха с особеностите и нюансите на цветовете при различните естествени материи - вълна, коприна и памук. Разгледани бяха и различията при растителните видове, използвани в традиционното багрене със събраните материали от Котленския край и от селата в близост до Сливен.

 

Проектът "Да творим с багри от природата" бе представен на 4 ноември в Пресклуба на БТА в Сливен. Той е насочен към хората от малките населени места, към хора в неравностойно положение, бежанци от Украйна и др. Проектът е с еконасоченост и включва обучение за багрене с евтини, достъпни материали от природата. Той ще се изпълнява в сливенски села и котленското село Жеравна. Участниците ще събират рецепти за багрене, с тях ще бъде направен наръчник. Ще има творчески работилници за багрене на естествени тъкани - коприна, вълна и памук. Ще бъдат направени видеоуроци, които ще бъдат достъпни в интернет. Подбрани произведения от работилниците ще бъдат представени в изложба и на търг, като средствата от продажбите ще бъдат инвестирани в читалищата.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен