Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Евродепутатите гласуват да не се приемат паспорти, издадени от Русия в окупираните региони

24 ноември 2022 13:47, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 4 месеца, брой четения: 197
Европейският парламент

Русия издава документи за пътуване в незаконно окупирани региони в Украйна и Грузия

Необходим е координиран и последователен подход на ЕС за справяне с тези документи

Лицата, които бягат от войната в Украйна, имат право да кандидатстват за убежище

Европейският парламент одобри решение да не се приемат паспорти и други документи за пътуване, издадени от Русия в незаконно окупираните региони на Украйна и Грузия.

 

Парламентът одобри споразумението със Съвета относно неприемането на документи за пътуване, издадени от Русия в окупираните украински региони и в т.нар. отцепнически територии на Грузия, с цел издаване на визи или преминаване на външните граници на ЕС с 531 гласа "за", 7 гласа "против" и 34 гласа "въздържал се".

 

Според предложението Комисията следва да се консултира с държавите членки на ЕС и да изготви списък на руските документи за пътуване, по-специално паспорти, които не следва да бъдат приемани. Въпреки това лицата, бягащи от конфликта в Украйна, ще могат да влизат в ЕС по хуманитарни причини.

 

Цитат

 

След гласуването докладчикът Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания) заяви: "Европейският парламент се ангажира да направи всичко възможно, за да продължи да оказва натиск върху Русия чрез правни и политически средства, за да се увери, че Путин ще плати висока цена за тази незаконна война и за международните престъпления, извършени срещу Украйна и нейния народ."

 

Следващи стъпки

 

След като решението бъде официално прието и от Съвета и публикувано в Официален вестник на ЕС, то ще влезе в сила на следващия ден след публикуването му.

 

Контекст

 

Русия издава паспорти на жителите на Крим от незаконното анексиране на полуострова през 2014 г. и в момента прави това и в други неконтролирани от правителството райони на Украйна. Неприемането на тези руски паспорти ще се прилага, когато някой поиска виза за влизане в ЕС или когато пресича външните граници на ЕС.

 

Според Комисията почти всички държави членки вече са заявили, че не приемат руски паспорти, издадени в окупирани чуждестранни региони. Целта на предложението е да се постигне правна сигурност и координиран, последователен подход.