Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Генералният консул на Република Турция в Бургас бе гост на Областна администрация Сливен

02 декември 2022 17:47,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 387
срещата в Областна администрация днес

Генералният консул на Република Турция в Бургас - Сенем Гюзел, бе на първата си официална визита в Областна администрация Сливен. Тя бе посрещната от областния управител Минчо Афузов и заместник-областния управител Антоний Андонов.

В началото на срещата г-жа Гюзел изтъкна задоволството си, че е гост на област Сливен и че има възможност да се запознае с региона, с неговата история, икономика и възможности за инвестиции. „За нас България е много важна, приятелска страна. За нас тя е врата към Европа. България е държава, с която Република Турция има изключително добро сътрудничество. Ние сме съседи, и няма нищо по-естествено от това да бъдем партньори“, изтъкна турският консул. „За българската страна Турция също е един от основните търговски партньори. Много е радостен фактът, че през последните 30 години имаме отличен взаимен обмен, както на стоки, така и на инвестиции. Турция е много голяма държава до нашата граница, с изключително голям потенциал“, посочи областният управител Минчо Афузов. Участниците в срещата бяха единодушни, че между народите на двете страни са установени топли, добросъседски връзки, породени от по-доброто взаимно разбиране, след отпадането на наложените в миналото ограничения. Те оцениха възможността за преминаване на българските граждани в Република Турция само с лична карта като голям дипломатически успех.

В хода на разговора бяха коментирани конкретни възможности за разширяване на сътрудничеството в търговията и инвестициите - в преработвателната и хранително-вкусовата промишленост, земеделието, производството на килими и текстил, туризма. Г-н Афузов акцентира върху изключително привлекателното географско разположение на Сливенска област и възможностите за разгръщане на логистични дейности, свързани с търговията и преработването на селскостопанска продукция. Той открои включването на проекта за изграждане на съвместна индустриална зона между градовете Сливен и Ямбол в Регионалния план за развитие на Югоизточния район за планиране като добър шанс за привличане на смесено финансиране, включително през фондовете на Европейския съюз.

Г-жа Гюзел изрази своята убеденост, че след предстоящото назначаване на търговски аташе към Генералното консулство на Република Турция в Бургас, контактите между турските и българските бизнесмени ще бъдат още по-директни и ползотворни. От своя страна областният управител на Сливен се ангажира със съдействие за ускоряване на някои административни процедури при проявен сериозен инвеститорски интерес. „Виждам, че тук наистина има потенциал, и ще положим усилия за насочване на инвеститорите към вашия регион“, каза на финала на срещата г-жа Гюзел.

В знак на гостоприемство и очакване за бъдещо успешно сътрудничество, домакини и гости си размениха традиционните символични подаръци.

Снимки

срещата в Областна администрация днес