Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Котел бе представена книгата „Документи за Георги Раковски в османските архиви“

09 декември 2022 12:18, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 514
Снощи авторът участва в представянето на сборника „Четите и четническата тактика в националноосвободителните борби на българския народ през ХIХ век“, в който е публикуван негов научен доклад.

В Котел бе представена книгата на проф. Орлин Събев „Документи за Георги Раковски в османските архиви“, съобщиха от пресцентъра на общината. Това е първият град, в който е представен книжният вариант, уточниха оттам.

 

Томът е създаден въз основа на преведени османски документи на български език от османотурски, (турски език, с голям брой арабизми и персизми) от Истанбулския архив, касаещи неизвестни досега данни за живота и революционната дейност на Георги Раковски. Този труд се осъществява по проект „Портал за споделяне на информация за архивни документи от и за периода на Българското възраждане“, подкрепен от Фонд „Научни изследвания“ при Министерството на образованието и науката, а негов ръководител е доц. д-р Християн Атанасов.

 

По думите на проф. Орлин Събев издирените документи са над сто, но само 45 от тях са попаднали в изданието, което вече се предлага не само в електронен, но и в книжен вариант на български език. Той допълни, че за преводите на самите документи се е изисквало много детайлно познание на материята, а също и професионализъм, защото само много добре подготвени специалисти могат да боравят с такъв тип документи.

 

В книгата са разгледани и анализирани документи, които дават нови сведения за престоя на Георги Раковски и баща му Стойко Попович в цариградския затвор „Топхане“ през 1845–1848 г., за освобождаването им от затвора и ролята, която изиграва княз Стефан Богориди в това отношение, за търговските дела и финансови взаимоотношения на котленеца с други предприемачи и кредитори, за революционното дело на Раковски, за неговите сподвижници, за публицистичната му дейност. Документалното изследване представлява увлекателен разказ, в който текстът на документите е умело втъкан в изложението на автора.

 

Книгата „Документи за Георги Раковски в османските архиви“ ще бъде налична в Котел през 2023 г., но може да се намери свободно в електронен вариант.

 

Днес предстои представянето на книгата в Историческия музей в Сливен. Снощи авторът участва в представянето на сборника „Четите и четническата тактика в националноосвободителните борби на българския народ през ХIХ век“, в който е публикуван негов научен доклад.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен

Снимки

Котел, представяне, книга „Документи за Георги Раковски в османските архиви“, снимка:общинаКотел, представяне, книга „Документи за Георги Раковски в османските архиви“, снимка:общинаКотел, проф. Вера Бонева, представяне, книга, снимка:община