Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дарованията от „Музиката вместо улицата“ изнесоха над 30 концерта в детски градини и училища с подкрепата на Общината и МК

16 декември 2022 16:20, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 499
Радка Кусева

Повече от 30 образователни концерта изнесоха през последните два месеца децата от проекта „Музиката вместо улицата“ в училищата и детските градини в Сливен. Инициативата се осъществи с подкрепата на Община Сливен и финансовото съдействие на Министерството на културата. Целта бе да се осигури достъп до класическата музика в образователните институции, да бъдат открити нови дарования, включително и да бъдат приобщени децата от социално уязвими групи.

Концертите бяха предшествани от разяснения за известни произведения и автори, за разнообразието от инструменти, за подготовката, която е необходима, за да се свири на тях. Образователната програма на школата „Музиката вместо улицата“ популяризира музикалното класическо изкуство сред подрастващите, както и уменията на талантливите си възпитаници.

През октомври учениците на „Музиката вместо улицата“ участваха в тържествената церемония за празника на Сливен, на която бяха връчени наградите на Общината за 2021 и 2022 година. Тогава те развълнуваха присъстващите със съвместния си концерт с виртуозите от ансамбъл „Софийски солисти“.

„Музиката вместо улицата“ е най-успешния проект за интеграция, защото дава шанс и развива талантите на деца от уязвими общности, оказва им съдействие и ги амбицира да продължат музикалното си образование в средни и висши училища. Общината ще продължи да подкрепя проекта“, коментира кметът Стефан Радев. Припомняме, че през лятото на т.г. Община Сливен дари 30 000 лева на проекта, с което подпомогна разкриването на нов детски център за обучение и репетиции на малките музиканти.

Проектът „Музиката вместо улицата“ бе създаден преди 14 години от известния в Европа и други континенти сливенски цигулар Георги Калайджиев и съпругата му Мария Хаушилд. Негов координатор е цигуларката Радка Кусева. Маестрото, тя и техни колеги от симфоничния оркестър досега са обучили напълно безплатно над 300 деца по солфеж, пиано, цигулка, виола, виолончело, флейта, китара, кларинет и други инструменти. Част от порасналите възпитаници на школата са приети в средни музикални училища, а други вече са студенти.

 

Снимки

м-1м-2м-3м-4м-5м-6м-7