Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

По проект на Общината предстои обновяване на пространства в зала „Сливен“, Художествената галерия и Регионалния исторически музей

21 декември 2022 13:44, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 451
Proekt

Община Сливен започва изпълнението на проекта „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“, който предвижда обновяване на част от пространствата в зала „Сливен“, Художествена галерия „Димитър Добрович“ и в Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.

На състоялата се днес пресконференция бяха очертани заложените дейности и цели, които са фокусирани в съхраняване и популяризиране на сливенското културно наследство. Дава се и възможност за представяне на културната идентичност на местните етноси и повишаване толерантността, разбирането и приемането на различни културни ценности.

На пресконференцията присъства зам.кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, която подчерта, че основната идея и цел на Общината в този проект са по-богата програма от събития, която да обхваща всички възрастови групи, а също и многофункционални и комфортни културни пространства, предлагащи удобство на гражданите.

„Вярваме, че най-накрая ще имаме възможност да използваме пълноценно всички пространства в зала „Сливен“, която разполага с отлични условия и възможности, които да доразвием. Освен това тя се превърна в център на нашите културни събития“, заяви още Чиликова. Тя изрази убеденост, че планираните в проекта дейности по всички обекти, ще доведат до по-добро качество и ще дадат посока на развитието на културната сфера в града.

Дейностите в зала „Сливен“ предвиждат обновяване на прилежащите части, където ще бъдат поставени мултимедия и екран. Фоайетата ще бъдат оборудвани като пространства за временни изложби, срещи с автори, представяния на книги и други културни прояви. Тъй като зала „Сливен“ е единствената, достъпна за хора с увреждания, и разполага със свободни пространства, които не са оборудвани и обзаведени, Общината планира да ги превърне в места за срещи, достъпни за публика с различни специални потребности. Там ще бъдат закупени, доставени и монтирани още витрини, табла, постаменти, катедри и др.

В Художествена галерия „Димитър Добрович“ ще бъдат освежени и обновени експозиционните пространства. Ще бъде закупено необходимото оборудване и подмяна на инвентара и осветлението за излагане на картините. Планират се и две нови изложби с млади сливенски автори от различни етноси и представяне на реставрирани картини на каракачанския художник-тубист Никола Заров.

Основният фокус в дейностите в Регионалния исторически музей е насочен в осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания. За тях ще бъде създадено специално пространство, където чрез изготвени видеа, ще могат да разгледат всички експонати в петте обекта към музея - къщите-музеи на Хаджи Димитър, и Добри Чинтулов, къща-музей „Сливенски бит“, Първа текстилна фабрика на Балканите, както и върху исторически събития и личности от града. В музея ще се организират детски ателиета с педагози с опознавателна и образователна цел.

В обновените пространства на обектите-партньори по проекта се предвиждат нови временни изложби, творчески работилници с деца от различни етноси, които ще се фокусират върху културното наследство на Сливен. Освен това се планират месеци на етносите в Сливен с организиране на културни прояви, както и превод, отпечатване и представяне на книга „Каракачаните в България“. Автор на книгата е Еврипидис Макрис. Това е единствената книга до този момент, която има принос в съхраняване на културно-историческото наследство на каракачаните.

На днешната пресконференция присъстваха и партньорите по проекта - директорът на Регионалния исторически музей доц. д-р Николай Сираков, директорът на Художествената галерия Маргарита Пенева и Христо Котов – член на Управителния съвет на Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България. От името на своите екипи те благодариха на Община Сливен за инициативата и организирането на целия процес по кандидатстване.

Проектът се осъществява по Програма РЗ14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, резултат 1 „Подобряване управлението на културното наследство“, Подрезултат 1.1 „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“. Той се финансира с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Управляващ орган е Министерство на културата. Стойността му възлиза на около 540 хил. лв.

Снимки

ProektProekt