Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Фирмата по чистота в община Сливен поиска прекратяване на договора

22 декември 2022 11:20, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 396
---

Фирмата, която извършва дейностите по чистота в община Сливен - ДЗЗД "Грийн партнърс - БКС", поиска прекратяване на договора. Причината е високата инфлация и невъзможността да продължи да изпълнява дейностите по старите цени. Това става ясно от писмо на фирмата до ръководството на общината.

Кметът Стефан Радев и експерти от администрацията проведоха среща, на която обсъдиха казуса. „Ще се търси оптимално решение за изход от ситуацията, за да се предотврати криза с боклука. Независимо какво ще е развитието по случая, за хората няма да има повишение на промила в размера на такса смет“, увери кметът.

Въпросът за прекратяването на договора е поставян от фирмата още през пролетта. Водени са редица разговори с нея до момента. По настояване на Община Сливен предоставянето на услугата продължи заради очаквани промени в Закона за обществените поръчки /ЗОП/ по отношение актуализиране на цените по сключени договори заради инфлацията. През август в промените беше записано, че актуализация на цените може да се направи на база методика, изготвена от Министерски съвет. Към момента е приета методика само за договорите за строителство, но не и за дългосрочните договори за услуги.

Заради полученият правен вакуум, най-вероятно Община Сливен ще предприеме прекратяване на договора и обявяване на нова обществена поръчка. Ще се водят преговори с фирмата да извършва дейностите по чистота до избор на изпълнител, за да не се прекъсва процеса по сметосъбиране, сметоизвозване и други дейности по чистотата. Ще бъде проучен и опитът на други общини в страната в подобни казуси.