Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Работна среща на областния управител и отдел „Регионално развитие” с ръководството на Регионалния исторически музей

15 март 2011 14:37,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1460
снимка

Днес, 15 март 2011 г., /вторник/ от 11 часа, в Областна администрация – Сливен се проведе работна среща на областния управител и отдел „Регионално развитие” с ръководството на Регионалния исторически музей.

Повод за нейното провеждане бе предстоящата покана по съвместна оперативна програма „Черно море 2007 – 2013”. От страна на Регионалния исторически музей – Сливен участие в срещата взеха г-н Кюпчуков – директор на музея, г-жа Мария Кирова и г-н Николай Сираков.

Регионалният исторически музей – Сливен проявява интерес към осъществяване на контакти и организиране на проучвания, свързани с преселенията на многобройно българско население от Югоизточна България в Румъния, Молдова, Южна Русия и Украйна в началото на 19-ти век.

По предложение на г-н Кавръков на срещата се дискутираха първите стъпки за подготовка на проект, свързан с тези проучвания, с който да се кандидатства по Съвместната оперативна програма „Черно море 2007 – 2013”. Тя се финансира от Европейския съюз и е насочена към постигане на регионални партньорства и сътрудничество между региони от три страни-членки на съюза: България, Гърция и Румъния и техните съседки от Черноморския басейн: Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова, Русия, Турция и Украйна.

Г-н Кавръков пое ангажимент, чрез консулствата на Русия, Украйна и Молдова да помогне за намирането на подходящи партньори за проекта.

По време на срещата г-н Кюпчуков информира за проекти и инициативи от програмата на Регионалния исторически музей – Сливен. Музеят ще кандидатства пред Министерството на културата за създаване на ателие за реставрация и консервация, което да обслужва Югоизточна България. Най-интересните експонати на музея от тракийския период ще участват в мобилна експозиция, която на 5-10 октомври ще гостува в Европейския парламент. И това лято ще продължат археологическите разкопки за разкриване наследството на траките в района на Сливен. Много инициативи музеят е посветил на годишнината от Априлското въстание.

 

 

 

Снимки

снимка