Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кратко обобщение за работата на Областна администрация Сливен през месец декември 2022 г.

05 януари 2023 14:08,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 563
Областна администрация Сливен

В първите дни на новата 2023 година, Областна администрация Сливен информира за някои от основните акценти в дейността си през последния месец на 2022-ра.

В началото на месец декември бе осъществена работна среща с управителя и главния инженер на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Средна Тунджа“ по повод състоянието на реките в района. Бяха обсъдени проблемите с почистване коритото на река Котлешница при село Градец, отводнителните канали в района на град Кермен и селата Николаево и Скобелево, подобряване проводимостта на река Тунджа в района на селата Злати войвода и Гавраилово. В хода на обсъжданията стана ясно, че цялата тежка механизация на „Напоителни системи“– клон „Средна Тунджа“ е командирована в карловските села, в помощ на разчистването след големите наводнения там. В тази връзка областният управител Минчо Афузов поиска среща с министъра на земеделието Явор Гечев. Благодарение на бързата реакция и намеса на министъра и областния управител, техниката на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Средна Тунджа“ бе преместена отново в Сливен, за да започне своевременно разчистване и укрепване на най-компрометираните речни корита преди началото на зимния сезон. В момента коритото на река Котлешница в района на село Градец вече е почистено, започнала е работа по проблемните речни корита в равнинната част на областта .

В навечерието на 3-ти декември - Международния ден на хората с увреждания, в Областна администрация се състоя среща с представители на регионалните организациите на хората с увреждания - инвалидите, слепите, военноинвалидите, диабетиците, онкоболните и др. Дискутирани бяха някои от най-сериозните проблеми, с които се сблъскват хората в неравностойно положение, и бяха обсъдени конкретни предложения за бързо и значително подобряване на достъпа им до публичната среда и услуги. Някои от тези предложения вече бяха одобрени от Общинския съвет в Сливен, други са в процес на подготовка. Очаква се предприемането на бързи действия от страна на общинските власти и управителите на общински дружества.

В началото не месец декември на първата си официална визита в Областна администрация Сливен бе генералният консул на Република Турция в Бургас - г-жа Сенем Гюзел. По време на гостуването ѝ бяха коментирани конкретни възможности за разширяване на сътрудничеството в бизнеса и инвестициите между България и Турция. Представен бе и сериозният потенциал на Сливенска област за разгръщането на логистични дейности и по-интензивно търговско сътрудничество с южната ни съседка.

В Областна администрация се състоя регулярната годишна среща с ръководството на EVN България. На нея бяха обсъдени текущи задачи и проблеми, както и бизнес намеренията на дружеството в района за 2023 година. Дискутирани бяха възможностите за облекчаване на сроковете и процедурите за присъединяване към електропреносната мрежа на бизнеса и домакинствата, сроковете и капацитетът за включване на фотоволтаичните централи към мрежата на EVN и др.

На 15 декември, по покана на областния управител Минчо Афузов, в Сливен гостуваха професорите Иван Гранитски, Станислав Станилов и Стоян Райчевски и писателят Христо Славов - четирима видни български интелектуалци с подчертан афинитет към научните изследвания и модерно-патриотичното осмисляне на българската история. Те се срещнаха с ученици от профилираните гимназии и със сливенската общественост и представиха някои от своите последни книги и монографии върху значими личности и процеси от българската история. Събитието премина при подчертан интерес и още веднъж напомни за дълбоките културни потребности на град като Сливен.

В рамките на последователната политика на Областна администрация Сливен за преодоляване на проблема с ранните бракове и раждания в някои уязвими общности, през месец декември се състояха поредица от срещи с ромски лидери, пастори, НПО и с ръководствата и педагогическите колективи на ОУ „Братя Миладинови“ и ОУ „Юрий Гагрин“ в град Сливен, на които бяха обсъдени възможностите за предприемане на практически мерки по ограничаване на тенденцията за раждане на деца от малолетни и непълнолетни момичета. Коментирани бяха още проблемите с обхвата и посещаемостта на децата в училище, ранното отпадане от образователната система, необходимостта от подобряване мотивацията на семействата децата им да посещават редовно учебните занятия, условията на живот в квартал „Надежда и др.

В края на декември, по инициатива на областния управител, се състоя първата годишна среща на ръководителите на държавни институции, местни власти и културни институции от област Сливен. В нея взеха участие директорът на ОДМВР Сливен ст. комисар Димитър Величков, директори и началници на регионални подразделения на МВР, ръководители на териториални структури към министерствата на финансите, регионалното развитие, здравеопазването, образованието, труда и социалната политика, земеделието и храните, на големите синдикати, кметове и секретари на общини, както и директори на културни институти и на големите болнични заведения от област Сливен. По време на срещата областният управител г-н Афузов открои някои от акцентите в дейността на Областна администрация Сливен през 2022 година, изрази своето удовлетворение от добрата координация и сътрудничество с държавните и местни власти и институции и пожела още по-ползотворна съвместна работа през 2023 година.